Laureaat 2014: Luk Beeckmans

Luk Beeckmans (°1953) uit Steenhuize-Wijnhuize

Als onderwijzer staat een enthousiaste Luk Beeckmans voor zijn klas en weet hij zijn kinderen te boeien wanneer hij les geschiedenis geeft. Ook lokale geschiedenis ligt hem na aan het hart. Dit moge blijken onder meer uit zijn betrokkenheid bij de oprichting in 2002 van “DLuc Be Hellebaard”, de heemkring van Herzele waar hij redactiesecretaris is van het gelijknamige tijdschrift. Maar als geen ander beseft hij dat het uur der waarheid over verhalen uit het verleden nogal dikwijls slaat met het al dan niet vinden van oudheidkundige overblijfselen. Dergelijke vondsten kunnen immers aan een verhaal kracht van geschiedkundig feit bezorgen of het reduceren tot een mythe, tot een vrucht van de verbeelding.

Sinds zowat 40 jaar -hij was toen 22 jaar oud- toont Luk actieve belangstelling voor archeologie. Het bleef niet bij woorden en hij verwierf al snel een stevige reputatie als vrijetijdsarcheoloog. Zo komt het dat, in 1985, de dertig jaar oudere en ervaren Etienne Borremans een beroep deed op Luk voor een advies bij een vondst in Nederboelare. Samen lagen ze trouwens aan de basis van de oprichting van de “Werkgroep Archeologie Geraardsbergen” waar ook meerdere jonge archeologen hun schouders zetten onder een of ander project. Aan de rand van de Sint-Adriaansabdij bijvoorbeeld legden ze een aantal afvalkuilen uit de 16de en 17de eeuw bloot evenals sporen van een 17de-eeuwse klokkengieterij. Verder verwierf Luk bekendheid met de vondst van fauna uit de IJstijd en dit in de Gaver te Onkerzele. Maar ook regionaal verrichtte hij met succes prospectiewerk, zoals in het naburige Vollezele met de ontdekking en blootlegging (in samenwerking met de K.U.Leuven) van een midden-paleolitische site. En zo kunnen tal van realisaties worden gemeld… Overigens is Luk ook nog vrijwillig medewerker aan het Provinciaal Archeologisch Museum in Velzeke.

Maar terug naar Geraardsbergen. Luk is de gewaardeerde auteur van meerdere archeologische bijdragen in ons tijdschrift Gerardimontium. De jongste jaren toont hij een uitgesproken belangstelling voor numismatiek. Meer in het bijzonder gaat zijn aandacht naar middeleeuwse en post-middeleeuwse muntschatten, dit in het besef dat een betere kennis van geld leidt tot een correctere beeldvorming over de tijd van toen. Een en ander heeft hij gebundeld en samengebracht in het boek “In klinkende munt. Vondsten van middeleeuwse en post-middeleeuwse munten te Geraardsbergen”, uitgegeven in 2004 door onze vereniging. Hoeft het te verbazen dat met de regelmaat van een klok een beroep wordt gedaan op Luk voor identificatie van munten n.a.v. een of andere vondst?

Vrijetijdsarcheoloog Luk Beeckmans is blijkbaar een autoriteit in deze disciplines.

Copyright © 2016 Gerardimontium en Johnny Van Bavegem. Alle rechten voorbehouden.
Gerardimontium, Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis | Guilleminlaan 103 – 9500 Geraardsbergen - tel.: 0476.70.13.92 | info@gerardimontium.be