15de Geschiedkundig Treffen

De tonen van Haendels concerto in bes evoceerden meteen een tijdsgebonden sfeer. Deze compositie werd gebracht door de Geraardsbergse harpiste Katinka Lancksweerdt.

Katinka Lancksweerdt begon op tienjarige leeftijd met harp in de stedelijke muziekacademie bij Martine Rouquart. Vervolgens trok ze naar het conservatorium van Antwerpen om er te studeren bij Sofie Hallynck. Katinka speelde reeds in bekende ensembles, zo bijvoorbeeld in "Camerata con corde". Zij nam tevens deel aan verschillende masterclasses onder meer bij Laetitia Belmondo, Dominique Piana en Annie Lavoisier. In 2008 werd zij finaliste in het concours Harpe Diem.

Bij wijze van voorsmaakje op de publicatie van het boek De baronnen van Boelare in beeld. Uit de portrettengalerij van het geslacht Cassina (1500-1800), gaven Filip van Trimpont en Annelies Slegers een aandachtig gevolgde powerpoint-presentatie over het onderwerp. Onnodig te zeggen dat de voorbereiding van dergelijke presentatie heel wat werk heeft gekost en niet in het minst voor Annelies die hiervoor oprecht dank werd gezegd.

Toen de eerste telg van het geslacht Cassina in 1601 baron van Boelare werd, lag onze regio onder het bestuur van de Spaanse Habsburgers. Met “Spanish Masters”, muziek van Antonio de Cabezon -een componist die ook wel eens de Spaanse Bach wordt genoemd- en van Lucas Ruiz de Ribayaz, opende Katinka de deur voor wie zijn verbeelding vrije de loop wou geven. Die kon dan de nieuwe baron van Boelare, Francesco Bernadino de Cassina, volgen op de feestelijke receptie die hij aanbood ter gelegenheid van de geslaagde renovatie van zijn kasteel. Onder de genodigden van het selecte gezelschap van graven, baronnen, ridders, jonkvrouwen en andere aristocraten, waarschijnlijk ook markies de Celada, de bevelhebber over het in Geraardsbergen gelegerde Spaans garnizoen (of een van zijn voorgangers). Francesco Bernardino staat bekend als een attentievol man en zal wel Spaanse muziek hebben laten spelen om zijn voorname gast aangenaam te zijn.

Dan kwam het hoogtepunt van het “Geschiedkundig Treffen” met de uitreiking van het Eremerk Graaf Boudewijn aan de laureaat 2011, Albert Schrever.

Na de overhandiging van de mooi ingelijste oorkonde door voorzitter Van Trimpont, vergastte de laureaat de aanwezigen op een gevat dankwoord aan het adres van meerdere personen, doorspekt met anekdotes en ook met het gedicht “De stilte” dat hem in 2008 voor een jaar tot dorpsdichter van Galmaarden maakte en dat hier werd voorgedragen door dichteres Marleen de Smet. Na een laatste muzikaal intermezzo met “Une châtelaine en sa tour”, een compositie van Gabriel Fauré die zich hiervoor inspireerde op een gedicht van de 19de-eeuwse dichter Paul Verlaine, werden mevrouw Schrever, Annelies Slegers en Katinka Lancksweerdt bloemen aangeboden.

Een feestelijke receptie, ter gelegenheid van het derde lustrum van Gerardimontium sloot het geheel af, terwijl een fotoreeks over de Cassina’s doorlopend werd afgespeeld en te zien was op een televisiescherm.

Copyright © 2016 Gerardimontium en Johnny Van Bavegem. Alle rechten voorbehouden.
Gerardimontium, Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis | Guilleminlaan 103 – 9500 Geraardsbergen - tel.: 0476.70.13.92 | info@gerardimontium.be