Welkom

Beste Internet-bezoeker, (Welcome/Wilkommen/Welcome)

Welkom op de website van Gerardimontium, de Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis. Geraardsbergen is een historische stad gelegen in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Als vereniging die zich bezig houdt met streekgeschiedenis situeert onze hoofdactiviteit zich op het vlak van publicatie van geschiedkundige studies. Omvangrijke werken verschijnen in boekvorm, kortere worden gepu­bliceerd in ons tweemaandelijks tijdschrift “Gerardimontium” (A4-formaat, 44 tot 52 blz.).

Geraardsbergen, in de 16de-17de eeuw Gerardimontium of (in de volkstaal) Gheertsberghe genoemd, heeft binnen zijn huidige grenzen twee grote entiteiten van lokaal-historische betekenis: er is vooreerst de middeleeuwse stad (gesticht in de periode 1067-1070), vandaag Geraardsbergen-centrum en eertijds, naast Aalst, één van de twee steden van het zogeheten Land van Aalst in het graafschap Vlaanderen. Vervolgens is er de heerlijkheid-baronie Boelare die het grondgebied is van een groot aantal van de actuele deelgemeenten. (De huidige stad Geraardsbergen vormt het prioritaire werkge­bied van de vereniging Gerardimontium uitgebreid met de zestien deelgemeenten: Goeferdinge, Idegem, Nederboelare, Nieuwenhove, Onkerzele, Overboelare, Smeerebbe, Vloerzegem, Waarbeke, Grimminge, Moerbeke, Ophasselt, Schendelbeke, Viane, Zandbergen, Zarlardinge. In het ancien régime (d.i. het tijdperk voor de Franse revolutie anno 1789) hingen al deze dorpen, op Schendelbeke en Grimminge na, de meeste direct en de overige indirect, af van de heerlijkheid-baronie Boelare.

Voor meer informatie over het huidige Geraardsbergen, zie de website van de stad Geraardsbergen

Voorzitter Filip Van Trimpont – Nieuwstraat 10 – 9500 Geraardsbergen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © 2016 Gerardimontium en Johnny Van Bavegem. Alle rechten voorbehouden.
Gerardimontium, Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis | Guilleminlaan 103 – 9500 Geraardsbergen - tel.: 0476.70.13.92 | info@gerardimontium.be