Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Gerardimontium 314

 

Geraardsbergse wandtapijten, vooral, maar niet alleen verdures (deel 2)
In het tweede deel vernemen we meer over het ambachtsleven van de tapijtwevers in Geraardsbergen en het omliggende Land van Aalst. Uit het register van de Geraardsbergse tapijtnering van 1554 blijkt dat er een symbiose was tussen de stad en het platteland. Zowel Geraardsbergen als Oudenaarde deden ook beroep op tapijtwevers van buiten de stadspoorten. Dit leidde tot conflicten en een juridische strijd tussen beide steden.

Louis Bertrand ontmoet Jules Rens in 1892
Louis Bertrand is medestichter van de Belgische Werkliedenpartij en oprichter van de socialistische krant Le Peuple. Op 16 september 1892 reist Bertrand naar Geraardsbergen om zich te informeren over de staking van de arbeiders bij de luciferfabriek Mertens & cie. Daar ontmoet hij de Geraardsbergse liberaal Jules Rens die bestuurder is bij Mertens & cie. Hij doet hiervan uitgebreid verslag in een artikel in Le Peuple van 17 september 1892.

Met een stevige linker! De skoeten en gidsen van Giesbaarge 1916-1950.
In 1911 ontstond in België een beweging die een aanzienlijke impact zou hebben op het leven van vele jongeren: de scouting. Twee jaar later, wordt de eerste Vlaamse scoutgroep opgericht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1916, wordt in Geraardsbergen een eerste padvindersbeweging gesticht. Ondanks de uitdagingen van de tijd, blijft de geest van scouting levendig als een baken van hoop en veerkracht.

Slappe koffie: een inspiratiebron voor het dialect.
De Vlaamse dialecten kennen een ongemeen rijke oogst aan uitdrukkingen waarmee aangegeven wordt dat de koffie te slap is, veel meer dan voor sterke koffie: koffie was duur en om te besparen goot men telkens nieuw kokend water op dezelfde gemalen koffie.

Kwartierstaten van de burgemeesters van Geraardsbergen en hun echtgenoten tijdens de burgerlijke democratie 1830-1921 (Deel 2).
2024 wordt het jaar van de verkiezingen. In juni trekken we met zijn allen naar de stembus voor de Europese, federale en gewestelijke parlementen en in oktober voor de provinciale en gemeentelijke raden. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar nog niet zo heel lang geleden mochten alleen mannen die vrij hoge belastingen betaalden, deelnemen aan de verkiezingen. Hevige politieke en syndicale strijd brachten na vele jaren hierin verandering. Thans hebben alle mannen en vrouwen het recht en de plicht zijn of haar gelijkwaardige stem uit te brengen.