Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Gerardimontium 315

 

Unieke Geraardsbergse bijbel uit ca 1200 onder de hamer bij Christie’s.
Amper een half jaar na de spectaculaire tentoonstelling van het Brevier dat in 1449-1450 voor de Sint-Adriaansabdij gemaakt werd, komt een ander uitzonderlijk Geraardsbergs handschrift in de schijnwerpers: een bijbel uit het einde van de 12e eeuw werd op 11 juni geveild bij het bekende Londen­se huis Christie’s. Experten verwachtten dat het werk tussen de 820 000 en de 1 200 000 euro zou gaan…maar voorlopig bood zich geen koper aan.

De afpaling van de gemeentegrenzen van Ophasselt (Deel 1: De afpaling van de gemeentegrenzen in 1825).
Na de aanhechting bij Frankrijk wordt voor elke gemeente een kadaster, een openbare inventaris van alle onroerende goederen, opgesteld. Voor de berekening van het netto belastbaar inkomen moeten alle gronden en gebouwen worden gemeten en geschat. De eerste taak van de landmeters van het kadaster was logischerwijze het vastleggen van de gemeentegrenzen door middel van een proces-verbaal van afpaling. Alleen voor Ophasselt zijn de PV’s van 1825, èn de herwerking van 1826, behouden.

Dwaalsporen in de bevolkingsregisters van Onkerzele en omgeving: spellingsvariatie bij familienamen.
Over de familienaamen De Roeck, De Rouck,… en ook andere namen die een hindernissenloop opzetten voor de amateur-genealoog in het taalgrensgebied rond Geraardsbergen.

Geraardsbergse wandtapijten, vooral, maar niet alleen verdures (deel 3).
In het derde en laatste deel gaan we dieper in op de reiniging en restau­ratie van het Gideontapijt met het Geraardsbergse stadsmerk. Dat is het tiende tapijt uit de reeks van dertien en bovendien het grootste van de reeks.

Een nieuwe straatnaam: Steenbakkerij Goeferdinge.

Kwartierstaten van de burgemeesters van Geraardsbergen en hun echtgenoten tijdens de burgerlijke democratie 1830-1921 (Deel 3).
2024 wordt het jaar van de verkiezingen. In juni trekken we met zijn allen naar de stembus voor de Europese, federale en gewestelijke parlementen en in oktober voor de provinciale en gemeentelijke
raden. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar nog niet zo heel lang geleden mochten alleen mannen die vrij hoge belastingen betaalden, deelnemen aan de verkiezingen. Hevige politieke en syndicale strijd brachten na vele jaren hierin verandering. Thans hebben alle mannen en vrouwen het recht en de plicht zijn of haar gelijkwaardige stem uit te brengen.