Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

De Heemschutter 160

juli - augustus 1998

De Heemschutter 160

Albert Lefebvre (1878-1951), luminist, pointillist, Godzoeker

Gaston IMBO

Albert Lefebvre is geboren in Geraardsbergen op 3 juli 1878 als zoon van wagenmaker Jean-Baptiste Lefebvre die afkomstig was van Elzele, en van Melanie de Clercq uit Parike. Na verloop van jaren werd hij in 1938 oblaat van Sint-Benedictus in de abdij van Steenbrugge waar hij op 22 april 1951 overleed. Albert Lefebvre was meer dan een neo-impressionist, hij was een luminist en pointillist. Hij is een miskend kunstschilder die, volgens Gustaaf van den Berghe, een “ereplaats verdient in de galerij van de Geraardsbergse kunstenaars van blijvende betekenis”.

Schilderkunst. Miniatuurkunst (75) 


Herregodts in Verrapa. Vera Paz in Geraardsbergen

Vic MOTTE

Destijds stond er in de omgeving van het kerkhof van Geraardsbergen een windmolen met een herberg die in de volksmond “In ’t Verrapa” werd genoemd. Een lijkstoet die al aan “’t Verrapa” was gearriveerd had dus zo goed als de eindbestemming bereikt… De naam Verrapa verwijst evenwel niet naar het Franse “ne verra pas” maar naar Vera Paz in Centraal Amerika waar een paar Geraardsbergenaars naar uitgeweken zijn. Deze bijdrage dient te worden gelezen samen met deze onder volgnummer 035 en 038.

Emigratie. Kolonisatie (325) 


Zowat 150 jaar geleden las men…(Afl. 10)

Marc VAN TRIMPONT

Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.

Hedendaagse geschiedenis (94.035/036) 


Georges Paeleman (1910-1983). Stichter en leider van de Geraardsbergse ondergrondse gedurende Wereldoorlog II. Naschrift

Marc VAN TRIMPONT

Georges Paeleman, geboren en getogen Geraardsbergenaar was al in 1941 lid van het verzet, meer bepaald van het OF (Onafhankelijkheidsfront), afdeling Anderlecht. Misschien al in het najaar van 1941 maar vermoedelijk in het voorjaar van 1942, startte hij het georganiseerd verzet in Geraardsbergen met de oprichting van een afdeling van de Patriottische Milities. Zijn verzetsgroep werd ingedeeld bij de 12de brigade van het OF (militaire divisie Anderlecht) en telde in mei 1943 precies 22 man. In mei 1944 waren het er 86, aantal dat twee maanden nadien, m.a.w. naar het einde van de bezetting toe, reeds was aangegroeid tot 114. Georges Paeleman was ook zeer actief bij de pilotenhulp en werd hiervoor onderscheiden zowel door Eisenhower, geallieerd opperbevelhebber, als door het Britse opperbevel (reproductie van authentieke en gepersonaliseerde diploma’s). Verder was hij ook nog actief lid van andere verzetsbewegingen die specifieke doelstellingen hadden zoals Socrates (geheime dienst), Organisation Portemine, Réseau Zéro (clandestiene inlichtingendiensten), enz. Na de oorlog werd hij meermaals opgeroepen als kroongetuige “om de ware Weerstanders van de valse Weerstanders te onderscheiden”. Over of in verband met deze figuur, zie ook volgnummer 100.

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 


Het bewogen huwelijk in 1644 van Hugo-Jean-François Cassina, baron van Boelare

Marc VAN TRIMPONT

In 1644 werd een smoorverliefd jong paar in de echt verbonden en dit tegen de zin van de ouders van de bruid. Het gaat om het huwelijk van Hugo Cassina, de 28-jarige baron van Boelare en graaf van Martesana, met de 20-jarige Magdalena Montana, erfgravin van Wonsheim. Deze bijdrage is alles behalve anekdotisch en brengt zowel in originele (Italiaanse) versie als in vertaling de “verklaring” uitgaande van de Keurvorst van Düsseldorf, verklaring die deze op 10 april 1645 liet verspreiden via de toenmalige diplomatieke kanalen met het doel de roddels in te tomen. Deze bijdrage doet de taaie mythe sneuvelen (nog een!…), namelijk dat bij de adel alleen maar verstandshuwelijken werden gesloten.

Algemene geschiedenis (94) 


In ’t Giesbaargs

Luc VAN SCHOORS

Rubriek in het Geraardsbergs dialect. Verscheen van 1997 t.e.m. 2001 in elk nummer; nadien in elk paar nummer. Waarom deze rubriek, voorloper van een heus woordenboek, ligt voor de hand. Dialecten zijn in verval geraakt om uiteenlopende redenen. Bedoeling is niet het gebruik van het Giesbaargs te propageren maar wel om het van verdwijning te behoeden. Een merkwaardig fragment uit deze bijdragen is de “Internationale” in het Giesbaargs. “w”-woordjes; scheldwoorden; beroep en gereedschap; fauna en flora; spijs en drank.

Dialect (800/87)