Freddy DE CHOU
Bij het doorbladeren van de uitslagen van gemeenteraadsverkiezingen, valt het op dat vaak dezelfde familienamen terugkeren, soms zelfs over de gemeentegrenzen heen. Dit geldt ook, om niet te zeggen dikwijls voor het ambt van burgemeester van vader op zoon. Men gewaagt dan van politieke dynastieën en van burgemeesterdynastieën.
Voor Geraardsbergen-centrum behandelt de auteur respectievelijk de dynastie Spitaels, de dynastie Vrancx–De l’Arbre, de dynastie Rens, de dynastie Flamant. Voor de deelgemeente Goeferdinge de dynastieën Van Wijnendaele en (Lepoivre)-Vander Linden; voor de deelgemeente Grimminge de dynastie Germanes; voor Idegem Hoorens en Vander Taelen; voor Moerbeke Burie-De Jonghe; voor Onkerzele Peerts (-Steenhoudt); voor Ophasselt Berlangée-De Brauwer; voor Overboelare Vander Mijnsbrugge en Vandernaillen.
Lokaal, regionaal en centraal bestuur (352-354)
Marc VAN TRIMPONT
Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.
Hedendaagse geschiedenis (94.035/036)
Gaston IMBO
Geboren in Geraardsbergen op 18 juni 1819 en overleden in Sint-Joost-ten-Node op 7 november 1889, staat Idelfons Stocquaert in Geraardsbergen bekend niet alleen als een begaafd kunstschilder maar ook als zoon van Jean-Antoine, drukker-uitgever van het katholieke opinie- en informatieblad Gazette van Geerardsbergen (1843) dat regelmatig polemiseerde met De Volksverdediger (1846) dat van liberale strekking was. Idelfons Stocquaert ging in de leer onder meer bij de Waalse landschapsschilder Julien Ducorron uit Aat, bij wie hij zijn eerste stappen zette en trok vervolgens zijn kunstenaarsopleiding door in Antwerpen bij stadsgenoot Eugène de Block (1812-1893) en nadien bij Henri van der Poorten (1789-1874).
Schilderkunst. Miniatuurkunst (75)
Marc VAN TRIMPONT
In deze korte bijdrage wordt aangetoond dat Pieter Jan Spitaels ten onrechte het ambt van vrederechter van het kanton Geraardsbergen werd toegeschreven in 1836-1837.
Recht. Criminaliteit. Notariaat. (34)
Johan BUYCK
Onmiddellijk na de Bevrijding werden al dan niet vermeende incivieken en collaborateurs opgepakt en opgesloten in een interneringskamp in afwachting van hun berechting. Zo werd ook in Geraardsbergen een tijdelijke gevangenis geopend. Het Geraardsbergs interneringscentrum was ondergebracht in de toenmalige Rijksmiddelbare school gelegen in de Buizemontstraat. Overigens functioneerde in Geraardsbergen ook een zogeheten consultatieve commissie die advies diende uit te brengen aangaande de verzoeken tot invrijheidstelling. Deze bijdrage handelt over de archieven van beide instellingen.
Archiefinventarissen. Archiefwezen (930.25)
Luc VAN SCHOORS
Rubriek in het Geraardsbergs dialect. Verscheen van 1997 t.e.m. 2001 in elk nummer; nadien in elk paar nummer. Waarom deze rubriek, voorloper van een heus woordenboek, ligt voor de hand. Dialecten zijn in verval geraakt om uiteenlopende redenen. Bedoeling is niet het gebruik van het Giesbaargs te propageren maar wel om het van verdwijning te behoeden. Een merkwaardig fragment uit deze bijdragen is de “Internationale” in het Giesbaargs. “w”-woordjes; scheldwoorden; beroep en gereedschap; fauna en flora; spijs en drank.
Dialect (800/87)
Marc VAN TRIMPONT
Voorouderreeks. In twee bijdragen (de tweede zijnde een corrigendum) wordt de stamreeks gebracht tot de 16de eeuw, van een notabel uit de toenmalige Geraardsbergse samenleving.
Genealogie (929.5)
Marc VAN TRIMPONT
Twee anekdotische bijdragen in verband met de gemeenteraadsverkiezingen in 1863 en 1866, respectievelijk een spotschrift over dokter Modest de Cock en een “gesprek” tussen de reus Goliath en Manneken-Pis over de aanstaande verkiezingen. Ondanks hun anekdotisch karakter zijn het vernoemenswaardige bijdragen omdat ze het tijdsbeeld goed voor de geest roepen.
Verkiezingen (324)