Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

De Heemschutter 189

mei - juni 2003

De Heemschutter 189

Zowat 150 jaar geleden las men…(Afl. 39) (Fragmenten uit de lokale pers anno 1847)

Marc VAN TRIMPONT

Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.

Hedendaagse geschiedenis (94.035/036) 


In de schaduw van het ‘Manchester van het vasteland’: Textielbedrijven te Geraardsbergen in de XIXe eeuw, dl. 1

Jacques DE RO

Gent werd vaak omschreven als het Manchester van het Vasteland omwille van de fel ontwikkelde textielnijverheid in deze stad. Hoewel deze bedrijfstak ook in Geraardsbergen sterk aanwezig was op het einde van het ancien régime (niet minder dan 20% van de actieve bevolking verdiende toen zijn brood in deze sector) ging elke mechanisering die de textiel doormaakte in de 19de eeuw helemaal aan de stad voorbij, dit in tegenstelling tot Gent. In deze bijdrage vindt de lezer de historiek door de eeuwen heen van verschillende facetten van de kledingsector in Geraardsbergen. Na een beknopte geschiedenis van de Geraardsbergse textielnijverheid tot de Franse tijd, schenkt de auteur o.m. aandacht aan de textielcrisis 1845-1850 om vervolgens een historisch overzicht te brengen van de textielbedrijven in Geraardbergen; meer bepaald komen hierbij aan bod de blekerijen, blauwververijen en kalanders, stoffendrukkerijen, hoedenmakerijen, garentwijderijen, en last but not least de spinnerijen en weverijen vanaf de Franse tijd en met ruime aandacht voor de nog fris in het geheugen gebleven weverij Flamant, een belangrijke kmo die in 1910 aan achttien bedienden en honderd tweeëndertig arbeiders werk verschafte.

Textiel (677) 


De Geraardsbergse afkomst van Jacques Brel

James MARCHAND

Jacques Brel (1929-1978) heeft via zijn moeder Elise van Adorp zijn wortels in Overboelare, thans een deelgemeente van Geraardsbergen. De grootvader van Elise voornoemd, Augustin van Adorp, evenals diens voorouders leefden inderdaad in het Geraardsbergse; het geslacht Van Adorp is evenwel afkomstig uit de streek van Haacht.

Genealogie (929.5) 


Voorouderreeks, beknopt curriculum of familieschets van 100 noemenswaardige personen uit de Geraardsbergse burgermaatschappij, ca.1800-1920. Afl.11, Emiel (1814-1847) en Louis (1835-1903) Bert

Marc VAN TRIMPONT

Voorouderreeks. Kunstschilders Emiel Bert (1814-1847) en Louis Benjamin Bert (1835-1903) zijn neven. Eerstgenoemde was vooral landschapsschilder, terwijl Louis bekendheid verworven heeft door zijn neogotische muurschilderingen in Geraardsbergen; niet voor niets werd hij een schitterend exponent van de neogotiek genoemd.

Genealogie (929.5) 


“Egt Vlaemsche taelvrienden”

Marc VAN TRIMPONT

Wijzigingen in de spelling halen steeds de publiciteit en zijn vaak de gelegenheid om de nadruk te leggen zowel in Nederland als in Vlaanderen niet op wat Noord en Zuid bindt, maar wel wat Noord en Zuid scheidt op het vlak van gemeenschappelijke standaardtaal. Een en ander komt tot uiting bij voor- en tegenstanders van een algemene standaardtaal en dit was destijds ook het geval. Deze bijdrage brengt de polemiek te berde anno 1847 tussen voor- en (vooral) tegenstanders, ook in Geraardsbergen, van een algemene standaardtaal voor Noord en Zuid (door de tegenstanders in Vlaanderen steevast “Hollandsch” genoemd) en dit naar aanleiding van de nieuwe spelling die toen werd ingevoerd. Merkwaardig is het scheldproza dat als een argument werd gehanteerd…

Taalgrens. Taaltoestanden (800.7)