Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 251

september - oktober 2013


Kiesgerechtigden in Geraardsbergen in 1858

Freddy DE CHOU

Dit is de vooralsnog oudst gekende kiezerslijst voor Geraardsbergen. In 1858 telde de stad 9.096 inwoners van wie 4.308 mannen. Slechts 342 van hen was stemgerechtigd.

Verkiezingen (324) 


“Uit Geeraardsbergen, uitsluitelijk Fransche opschriften?”

Dirck SURDIACOURT

In april 1920 vestigde Het Laatste Nieuws de aandacht op een statistiek waaruit bleek hoe weinig mensen in Vlaanderen Frans spraken. Dit gegeven bracht het contrast aan het licht met de zeer verspreide dominantie van het Frans in het straatbeeld. Het fenomeen van opschriften voor handelszaken in een vreemde taal geeft eigenlijk een vals beeld van het werkelijke taalgebruik.

Taalgrens. Taaltoestanden (800.7) 


De verzetsgroepen “G.L.” en O.F.” (afd. Geraardsbergen) als een schip op drift sinds de Bevrijding in september 1944

Marc VAN TRIMPONT

In vorige bijdragen werd door de auteur aandacht besteed aan zowat de meeste facetten eigen aan de “ongeluksjaren” en meer in het bijzonder aan wat zich in Geraardsbergen heeft afgespeeld in die jaren 1940-1945 zowel tijdens als na de Duitse bezetting. De vlekkeloze bevrijdingsroes was echter van bijzonder korte duur. De herwonnen vrijheid maakte bliksemsnel plaats voor toestanden van willekeur en wetteloosheid die Vlaanderen en ook de streek in en om Geraardsbergen een tijd lang in hun greep hielden.

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 


Louis Byl-Campen (1845-1912). Een rijzende ‘ster‘onder de Geraardsbergse lucifersfabrikanten (Deel 1)

Jacques DE RO

Indien het woordje ‘ster’ hier tussen aanhaaltekens staat dan heeft dit vermoedelijk een speciale reden. Het verwijst inderdaad naar het handelsmerk “red star” waarmede deze succesvolle zakenman bekendheid verwierf tot ver buiten onze landsgrenzen.

Ontplofbare stoffen (662)