Etienne BORREMANS
Verschenen in: De Heemschutter 167
Marc VAN TRIMPONT
Lijst van de leden van het geneeskundig korps in Geraardsbergen anno 1828. Een momentopname.
Verschenen in: De Heemschutter 157
Geneeskunde. Hygiëne. Farmacie (61)
Jacques DE RO
In deze bijdrage brengt de auteur een overzicht van het vrij groot aantal gebouwen dat uit het stadsbeeld verdween, te beginnen met de tijd van de Franse overheersing (1794). Dit heeft tot gevolg dat Geraardsbergen bezwaarlijk nog een ‘monumentenstad’ worden genoemd.
Verschenen in: Gerardimontium 269
Openbare gebouwen. Handels- en bedrijfspanden (725)
Dirck SURDIACOURT
De eerste fusie van gemeenten (1971) is geen nieuw gegeven. Reeds in de Tweede Wereldoorlog is er onder impuls van de Geraardsbergse VNV-burgemeester Alfons Van Liefferinge een princiepsakkoord gesloten in het schepencollege over de samenvoeging van de gemeenten Onkerzele, Overboelare, Nederboelare en Goeferdinge met de stad Geraardsbergen en zodoende een Groot-Geraardsbergen op te richten.
Verschenen in: Gerardimontium 212
Lokaal, regionaal en centraal bestuur (352-354)
Rik VAN DAMME
In het eerste deel van mijn legerverhaal heb ik kort de sfeer geschetst van de Koude Oorlog, waarin de dienstplicht een bijna vanzelfsprekend onderdeel was. Na de selectieproeven in Brussel en Everberg werd ik als KRO aanvaard en naar de wapenschool van de infanterie in Aarlen gestuurd. De metamorfose van burger naar militair binnen de eigen modus vivendi van een kazerne was ingrijpend en werd op de voet gevolgd en beschreven. Nu volgt de schets van de volledige opleiding tot stormfuselier en dan tot commandant van een sectie en ten slotte een peloton. Ik sta nog altijd vol bewondering voor de manier waarop men op amper zeven maanden tijd erin geslaagd is om ons om te vormen van simpele rekruten tot volwaardige pelotonscommandanten die in de gevechtseenheden hun mannetje konden staan. Het heeft wel veel “bloed, zweet en tranen“ gekost om zover te geraken met als supplement de harde winter van 1962- 63!
Verschenen in: Gerardimontium 291
Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355)
Rik VAN DAMME
Ik was blij om de zware opleiding in Aarlen te kunnen afsluiten maar dat ging toch gepaard met enige weemoed, omdat ik afscheid moest nemen van een groep KRO’s die echte vrienden geworden waren en de kans was klein dat we mekaar nog zouden terugzien. De overschakeling van Aarlen naar het 1° Grenadiers in Soest vergde weer een hele aanpassing. In dit deel beschrijf ik de ontvangst in het regiment en mijn ervaringen als pelotonscommandant in de 2° Compagnie onder het bevel van Kapitein Hulsmans. Het werd een hele opgave omdat mijn soldaten moesten opgeleid worden tot stormfuseliers maar ook al moesten deelnemen aan de Navo-oefeningen. Het werd een zware maar boeiende periode waarvan ik hier het eerste deel vertel.
Verschenen in: Gerardimontium 292
Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355)
Marc VAN TRIMPONT
Verschenen in: Gerardimontium 227
Landschappen. Dorpsgezichten. Stadsgezichten (7.047)
Dirck SURDIACOURT
Het verhaal van het openluchtzwembad voor de arbeidersklasse in Geraardsbergen dat er in 1888 kwam op vraag van de burgerij.
Verschenen in: Gerardimontium 214
Sport (79)
Jan COPPENS
Ann De Roeck herinnert zich een Geraardsbergse uitdrukking: ‘k en ben nie in man talluuëre (ik ben niet in mijn ‘tallore’) ‘niet in vorm zijn, niet in zijn element zijn, zich niet goed voelen zowel lichamelijk als mentaal’. Een ziek persoon heeft vaak geen eetlust. Maar, in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is dit niet de metaforische weg die de taal heeft genomen om een gebrek aan eetlust te benoemen.
Verschenen in: Gerardimontium 306
Dialect (800/87)
Jan COPPENS
Geraardsbergenaar Fernand Borremans signaleerde ons een Giesbaargs dialectwoord dat nog maar zelden gehoord wordt: ponk. Bijvoorbeeld: Ik za vande mdj nog rondkommen, ik za nog nie on manne ponk moeten kommen ‘Ik zal deze maand nog rondkomen, ik zal nog niet aan mijne ponk moeten zitten’.
Verschenen in: Gerardimontium 307
Dialect (800/87)