Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Georges Paeleman (1910-1983). Stichter en leider van de Geraardsbergse ondergrondse gedurende Wereldoorlog II. Naschrift


Download de PDF versie van dit artikel
Auteur:

Marc VAN TRIMPONT

Verschenen in:

De Heemschutter 160 (juli - augustus 1998)

Citaat:

Marc VAN TRIMPONT, Georges Paeleman (1910-1983). Stichter en leider van de Geraardsbergse ondergrondse gedurende Wereldoorlog II. Naschrift, in: De Heemschutter 160, Geraardsbergen, 1998.

Rubriek:

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 

Korte inhoud:

Georges Paeleman, geboren en getogen Geraardsbergenaar was al in 1941 lid van het verzet, meer bepaald van het OF (Onafhankelijkheidsfront), afdeling Anderlecht. Misschien al in het najaar van 1941 maar vermoedelijk in het voorjaar van 1942, startte hij het georganiseerd verzet in Geraardsbergen met de oprichting van een afdeling van de Patriottische Milities. Zijn verzetsgroep werd ingedeeld bij de 12de brigade van het OF (militaire divisie Anderlecht) en telde in mei 1943 precies 22 man. In mei 1944 waren het er 86, aantal dat twee maanden nadien, m.a.w. naar het einde van de bezetting toe, reeds was aangegroeid tot 114. Georges Paeleman was ook zeer actief bij de pilotenhulp en werd hiervoor onderscheiden zowel door Eisenhower, geallieerd opperbevelhebber, als door het Britse opperbevel (reproductie van authentieke en gepersonaliseerde diploma’s). Verder was hij ook nog actief lid van andere verzetsbewegingen die specifieke doelstellingen hadden zoals Socrates (geheime dienst), Organisation Portemine, Réseau Zéro (clandestiene inlichtingendiensten), enz. Na de oorlog werd hij meermaals opgeroepen als kroongetuige “om de ware Weerstanders van de valse Weerstanders te onderscheiden”. Over of in verband met deze figuur, zie ook volgnummer 100.