Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

De Heemschutter 154

juli - augustus 1997


Fernand Victor Toussaint, 1875-1947

Gaston IMBO

Fernand Victor Toussaint is geboren op 18 februari 1875, eerder toevallig in Anderlecht. Hij bracht een deel van zijn jeugd door in Geraardsbergen waar zijn moeder vandaan kwam en waar zijn ouders zich onmiddellijk na hun huwelijk vestigden. Hij werd ambtenaar en vestigde zich na zijn huwelijk in Halle waar zijn vrouw vandaan kwam. Toussaint schreef, naast scheppend proza en sonnetten, ontelbare bijdragen over het Vlaamse geestesleven, als het ware een dagboek dat hij uitgaf in Zurkel en Lavendel, Geur van Bushout en Literair Scheepsjournaal.

Biografie. Prosopografie. (929) 


Zowat 150 jaar geleden las men…(Afl. 4)

Marc VAN TRIMPONT

Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.

Hedendaagse geschiedenis (94.035/036) 


Dialectologie, etymologie en lokale geschiedenis

Albert SCHREVER

In deze bijdrage wordt uitgebreid en vanuit meerdere invalshoeken op zoek gegaan naar de etymologische betekenis van het woord zjeven dat de hoofdrol toebedeeld is in de Giesbaargse versie van de “Internationale”. Volgens de auteur is het niet uitgesloten dat de soortnaam zjeef/tjeef tot het exclusieve Geraardsbergse taaleigen zou behoren. Een rondvraag in die zin zou, steeds volgens de auteur, in deze richting wijzen.

Dialect (800/87) 


Jacob Fris, 1774-1852. Mythologie op doek

Gaston IMBO

Jacob Fris (ook: Fries) is in Geraardsbergen geboren in 1774 en overleed in Mechelen op 20 maart 1852. Kunstschilder Fris die jarenlang leraar was aan de stedelijke academie van Mechelen, wordt, samen met zijn tijdgenoten Mathias van Bree, Odevaere en Paelinck, gerekend onder die weinig gewaardeerde overgangsfiguren die, opgeleid in de traditionele academische stijl, hun houvast verloren toen het classicisme in zwang kwam en in het begin van de 19de eeuw meer en meer door romantische invloeden verdrongen werd.

Schilderkunst. Miniatuurkunst (75) 


In ’t Giesbaargs

Luc VAN SCHOORS

Rubriek in het Geraardsbergs dialect. Verscheen van 1997 t.e.m. 2001 in elk nummer; nadien in elk paar nummer. Waarom deze rubriek, voorloper van een heus woordenboek, ligt voor de hand. Dialecten zijn in verval geraakt om uiteenlopende redenen. Bedoeling is niet het gebruik van het Giesbaargs te propageren maar wel om het van verdwijning te behoeden. Een merkwaardig fragment uit deze bijdragen is de “Internationale” in het Giesbaargs. “w”-woordjes; scheldwoorden; beroep en gereedschap; fauna en flora; spijs en drank.

Dialect (800/87)