Peter VAN TRIMPONT
Deze bijdrage is interessant omwille van de namen van de officieren en onderofficieren in het jaar 1910 en een volledige lijst, inclusief handtekening, van alle leden van het korps evenals twee groepsfoto’s, anno 1951.
Taken van de overheidsorganen (351)
Vic MOTTE
Deze bijdrage, waarvan de titel voor zich spreekt, dient bij voorkeur te worden gelezen samen met de voorgaande en met deze onder volgnummer 038.
Emigratie. Kolonisatie (325)
Marc VAN TRIMPONT
Een merkwaardig en uniek document (met onder meer het Hof te Muizenhole, de kerk van Parike, enz.) : een ‘wegenkaart’ anno 1654 van landmeter Philips de Deyn.
Cartografie . Landmeetkunde (528)
Marc VAN TRIMPONT
Een merkwaardig stukje met de reproductie van een verhelderend artikel verschenen in de Gendschen Mercurius nr. 3155 van 11 november 1842 en waarin de rampzalige toestand wordt geschetst van de kolonisten in het koloniseringsproject opgestart door België in Veraz-Paz en Santo Thomas (Guatemala). Volgens het blad zou de streek ronduit ongezond zijn. Dit als gevolg van de tropische temperaturen in een vochtig en moerassig gebied; de grond zou er niet vruchtbaar zijn; het land zou ten prooi zijn aan burgeroorlogen, enz. Het blad waarschuwt onomwonden voor een ongunstige afloop van het koloniseringsproject wat jammer genoeg bewaarheid werd. Deze bijdrage kan worden gelezen samen met deze onder volgnummer 034 en 035.
Emigratie. Kolonisatie (325)
Marc VAN TRIMPONT
Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.
Hedendaagse geschiedenis (94.035/036)
Gaston IMBO
Geboren in Geraardsbergen op 29 november 1843, trok Elisius Sylva in 1863 naar het Brussels conservatorium dat hij in 1868 verliet als laureaat (zang). Hij blonk uit als heldentenor of tenore drammattico. Hij was achtereenvolgens verbonden aan verschillende schouwburgen en operahuizen zoals Den Haag, Rijsel, Parijs, Brussel (Munt), Gent, Sint-Petersburg (op uitnodiging van tsaar Alexander II) en Berlijn. Hij oogstte triomfen in de Verenigde Staten en werd keizerlijk hofzanger in Berlijn. Hij overleed in december 1918.
Muziek (78)
Luc VAN SCHOORS
Rubriek in het Geraardsbergs dialect. Verscheen van 1997 t.e.m. 2001 in elk nummer; nadien in elk paar nummer. Waarom deze rubriek, voorloper van een heus woordenboek, ligt voor de hand. Dialecten zijn in verval geraakt om uiteenlopende redenen. Bedoeling is niet het gebruik van het Giesbaargs te propageren maar wel om het van verdwijning te behoeden. Een merkwaardig fragment uit deze bijdragen is de “Internationale” in het Giesbaargs. “w”-woordjes; scheldwoorden; beroep en gereedschap; fauna en flora; spijs en drank.
Dialect (800/87)