Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

De Heemschutter 164

maart - april 1999

De Heemschutter 164

Het gerecht in het kanton Geraardsbergen tijdens de burgermaatschappij (ca.1795-ca.1920). Dl. 2

Marc VAN TRIMPONT

De Franse revolutie (1789) bracht wezenlijke hervormingen in nagenoeg alle geledingen van het maatschappelijk leven, zo ook op het vlak van de rechtspraak en het rechtswezen. Alle rechtbanken uit de tijd van het ancien régime zoals vierschaar, schepenbank, leenhof, enz., werden afgeschaft en vervangen door een totaal nieuw systeem met op het laagste echelon een zogeheten vredegerecht. In deze publicatie brengt de auteur de geschiedenis van respectievelijk het vredegerecht, de werkrechtersraad, dit is de voorloper van onze huidige arbeidsrechtbank, en het Feld- en Kriegsgericht, een soort Duitse uitzonderingsrechtbanken tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Recht. Criminaliteit. Notariaat. (34) 


Zowat 150 jaar geleden las men…(Afl. 14)

Marc VAN TRIMPONT

Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.

Hedendaagse geschiedenis (94.035/036) 


Nog over Elisius Sylva

L. VAN DEN HERREWEGHE

Geboren in Geraardsbergen op 29 november 1843, trok Elisius Sylva in 1863 naar het Brussels conservatorium dat hij in 1868 verliet als laureaat (zang). Hij blonk uit als heldentenor of tenore drammattico. Hij was achtereenvolgens verbonden aan verschillende schouwburgen en operahuizen zoals Den Haag, Rijsel, Parijs, Brussel (Munt), Gent, Sint-Petersburg (op uitnodiging van tsaar Alexander II) en Berlijn. Hij oogstte triomfen in de Verenigde Staten en werd keizerlijk hofzanger in Berlijn. Hij overleed in december 1918.

Muziek (78) 


Drama van bijgeloof te Onkerzele, 1815

Leon DE COUVREUR

Het verhaal van het echtpaar Pieter Bruyland-Jeanne Spitaels die respectievelijk tot de doodstraf en levenslang werden veroordeeld door het assisenhof voor het toebrengen van slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, doch zonder voorbedachtheid. Op 23 september 1816, enkele minuten na 14 uur werd Bruyland onthoofd door het schavot dat voor de gelegenheid opgesteld stond op het Geraardsbergse marktplein.

Recht. Criminaliteit. Notariaat. (34) 


In ’t Giesbaargs

Luc VAN SCHOORS

Rubriek in het Geraardsbergs dialect. Verscheen van 1997 t.e.m. 2001 in elk nummer; nadien in elk paar nummer. Waarom deze rubriek, voorloper van een heus woordenboek, ligt voor de hand. Dialecten zijn in verval geraakt om uiteenlopende redenen. Bedoeling is niet het gebruik van het Giesbaargs te propageren maar wel om het van verdwijning te behoeden. Een merkwaardig fragment uit deze bijdragen is de “Internationale” in het Giesbaargs. “w”-woordjes; scheldwoorden; beroep en gereedschap; fauna en flora; spijs en drank.

Dialect (800/87)