Jacques DE RO
De auteur bespreekt een merkwaardig boekje van een dertigtal bladzijden en daterend uit de beginperiode van de Geraardsbergse afdeling van het Rode Kruis. Dit boekje wou vooral duidelijk maken dat elke soldaat, van welke nationaliteit ook, die een fysiek letsel had opgelopen als gevolg van de oorlogsverrichtingen, in Geraardsbergen niet aan zijn lot werd overgelaten. Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor de verschillende initiatieven die in concreto werden uit de grond gestampt ter verwezenlijking van dit doel.
Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355)
Jacques DE RO
De titel van deze bijdrage spreekt voor zich. Het artikel handelt meer in het bijzonder over het luchtbombardement van 22 mei 1944 in Geraardsbergen, de zogeheten ramp van 11 mei 1944 in Waarbeke, de tweede zogeheten ramp maar dan in Zarlardinge op 12 augustus 1944 en het luchtbombardement van 1 januari 1945 in Overboelare.
Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355)
Marc VAN TRIMPONT
Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.
Hedendaagse geschiedenis (94.035/036)
Jacques VERSCHAFFEL
Het meest bekende gezicht op Geraardsbergen uit vroeger tijden is de zwart-wit of ingekleurde afbeelding, soms lukraak betiteld als een Sanderus of als een Blaeu. Er bestaan echter bij nader toezien meerdere varianten. Een voorbeeld van dit stadgezicht siert de cover van dit boek evenals van ons tijdschrift Gerardimontium. Het gaat vermoedelijk om een ingekleurde kopergravure uit de Nederlandse editie van de Atlas major (1648) van de Amsterdamse uitgever-drukker Joannes Blaeu (1596-1673) wiens drukkerij werd vernield door brand in 1672. In deze brand verdwenen bijna alle koperplaten en de nog resterende boeken, voornamelijk van Sanderus’ Flandria Illustrata (1641-1644). De sleutelfiguren voor de publicatie van de Flandria Illustrata zijn Sanderus en Blaeu. Naast de bespreking van afbeeldingen van Geraardsbergen waarbij stapsgewijs de meeste stadsgebouwen van nabij worden bekeken, schenkt de auteur in deze bijdrage eveneens aandacht aan de samenstelling van het atelier-drukkerij Blaeu in “volle glorietijd” en aan de biografie, de persoonlijkheid en het oeuvre van Sanderus.
Landschappen. Dorpsgezichten. Stadsgezichten (7.047)
Luc VAN SCHOORS
Rubriek in het Geraardsbergs dialect. Verscheen van 1997 t.e.m. 2001 in elk nummer; nadien in elk paar nummer. Waarom deze rubriek, voorloper van een heus woordenboek, ligt voor de hand. Dialecten zijn in verval geraakt om uiteenlopende redenen. Bedoeling is niet het gebruik van het Giesbaargs te propageren maar wel om het van verdwijning te behoeden. Een merkwaardig fragment uit deze bijdragen is de “Internationale” in het Giesbaargs. “w”-woordjes; scheldwoorden; beroep en gereedschap; fauna en flora; spijs en drank.
Dialect (800/87)
Marc VAN TRIMPONT
Voorouderreeks. De Geraardsbergse beeldhouwer Prosper Speck (1832-1898) zijn werk is her en der verspreid en bevindt zich onder meer zowel in Geraardsbergen (Sint-Bartholomeuskerk, enz.) als in het Owensboro Museum (Kentuky, VSA).
Genealogie (929.5)
Marc VAN TRIMPONT
Middeleeuwse geschiedenis (94.033)