Jan COPPENS
De auteur geeft de betekenis van deze nagenoeg verdwenen Geraardsbergse uitdrukking.
Dialect (800/87)
Jacques DE RO
De oprichting van leerwerkhuizen voor textiel in Geraardsbergen, dit onder impuls van het bankiersgeslacht Spitaels, heeft te maken met de ellendige toestand waarin de bevolking was geraakt als gevolg van de textielcrisis en mislukte aardappeloogsten. Er kwamen twee van deze leerwerkhuizen waar wevers en leerling-wevers zich verbeterde weeftechnieken eigen konden maken. De auteur brengt een verhalende kroniek over deze initiatieven, waarbij de betrokken personages zoals de minister van Binnenlandse Zaken, de Oost-Vlaamse provinciegouverneur, de leden van de stedelijke toezichtcommissie en de textielfabrikanten, via hun dagelijkse briefwisseling op de voorgrond treden.
Ambachten. Coöperaties. Economische organisatievormen (334)
Jacques VERSCHAFFEL
Een van de hoogtepunten van het jaarlijks Krakelingenfeest in Geraardsbergen is de rituele teug uit de platte zilveren drinkschaal waaruit kleine visjes in rode wijn worden opgeslurpt. De auteur brengt de geschiedenis en de achtergronden van deze eind 16de- begin 17de-eeuwse schaal.
Kunstsmederij (739)
Marc VAN TRIMPONT
Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.
Hedendaagse geschiedenis (94.035/036)
Marc VAN TRIMPONT
Met feodaliteit of leenstelsel wordt het bestuurlijk en maatschappelijk systeem bedoeld dat in West-en Midden-Europa in zwang was sinds de tijd der Karolingers (751-987) en dat eindigde met de Franse revolutie (1789). Wij geven er ons niet steeds rekenschap van dat de feodale maatschappij een totaal andere leefwereld bood dan deze waar wij nu aan gewend zijn. Wij bekijken de maatschappij van toen meestal doorheen een bril van vandaag. Bovendien haspelen we vaak begrippen door elkaar; een schoolvoorbeeld dienaangaande is het door mekaar halen van het ambt van baljuw met dit van meier. Een en ander heeft dus tot gevolg dat misvattingen schering en inslag zijn. Met deze summiere kennismaking wil de auteur de lezer enigszins vertrouwd maken met dit ingewikkeld samenlevingssysteem, een voor ons vreemde bedoening. Tevens wordt verwezen naar vakliteratuur ter zake, dit ten gerieve van hen die de zaak grondiger willen bekijken. In deze bijdrage komen meerdere onderwerpen aan bod zoals de wereld van de agrarische samenleving, lenen, feodum versus allodium, heerlijkheden of seigneuries, adel en adellijke ambten, rechtspraak, economische leefwereld, de Kerk; afgang van de feodaliteit. Deze bijdrage is in wezen een selectieve en flitsmatige compilatie uit de voornoemde vakliteratuur.
Middeleeuwse geschiedenis (94.033)
Jan COPPENS
Omdat in een vorige bijdrage verwezen is naar de dialectatlas, staat de auteur even stil bij dit werk en hij brengt antwoord op de vragen: wat is een dialectatlas? Wanneer en door wie is de dialectatlas van Zuid-Oost-Vlaanderen samengesteld?
Dialect (800/87)