Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 246

november - december 2012


Parels bij een prille industrialisatie. Geraardsbergen op porseleinkaarten. Deel 3: Textiel

Jacques DE RO, Rik VAN DAMME

De prille industrialisatie brengt grondige veranderingen mede in het stramien van de samenleving. Daarmee gepaard gaande ontstond er een nieuwe modetrend, namelijk het gebruik van een visitekaart avant la lettre onder de vorm van versierde porseleinkaarten. De auteurs reiken een heuse serie van 42 dergelijke kaarten aan, gebundeld in 10 onderwerpen en voorzien van commentaar ter verduidelijking.

 


Herdenking oprichting van de ‘Union Allumettière’ 1912-2012. Deel 3: Johny De Lannoit en Georgette Collijns: arbeiders met een grote loyauteit ten aanzien van de ‘Union Allumettière’

Danny ROBBEN

In deze uitgebreide bijdrage wordt de geschiedenis geschetst van een middelgrote multinational die decennia lang welvaart heeft gebracht bij een niet onbelangrijk deel van de bevolking uit de regio Geraardsbergen. De auteur doet zijn verhaal aan de hand van de carrière van twee hoofdspelers die het bedrijf hebben gemaakt tot een succesvolle onderneming en aan de hand van de loopbaan van twee personeelsleden die, completely devoted to the company, als symbool staan voor het geheel van de arbeiders die er werkzaam waren. Het is een verhaal waar al wie enigszins vertrouwd is met de bedrijfscultuur van deze firma zich zal herkennen. Naast de productie van lucifers, fabriceerde en verkocht de firma ook vezelplaten, gekend onder de merknaam “Unalit”.

 


Geraardsbergse makkers in de verzoeking van het Vlaamsnationaal activisme. Deel 2: Het politiek activisme in Geraardsbergen (1916-1918)

Dirck SURDIACOURT

Met deze bijdrage wil de auteur een aanzet geven tot verder onderzoek naar de Vlaamse beweging en het activisme in Geraardsbergen. Reeds in 1915 zijn in Geraardsbergen activistische sympathieën waar te nemen. Een groepje jonge mannen uit Geraardsbergen ging in 1916 en volgende jaren studeren aan de via de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit. Eind 1916, begin 1917 werd door dr. Emiel Van Bockstaele, Albert D’Haese, Arthur Broeckaert en anderen uit de studentenbond een activistische kern opgericht. Maar de Vlaamse bewustwording is voor het overgrote deel van de Geraardsbergse bevolking eigenlijk maar een marginaal verschijnsel.

 


“Hourah! Nu zijn onze vrienden MEESTER”. Over de gemeenteraadsverkiezingen anno 1899

Marc VAN TRIMPONT

Nadat de katholieken jarenlang de plak hadden gezwaaid op het Geraardsbergse stadhuis, trad in 1895 enigszins onverwacht een coalitie aan van de radicaal-liberalen, dit is de progressistische factie uit de toenmalige liberale partij, samen met, voor het eerst in de geschiedenis, verkozenen van de socialisten. Dit paarse bestuur avant la lettre hield echter niet lang stand want in 1899 herwonnen de katholieken het verloren terrein. Deze bijdrage wil een sfeerbeeld aanreiken van net voor en net na de stembusgang van 15 oktober 1899 en dit op grond van toevallig gevonden lokale persberichten uit katholieke hoek, vermoedelijk uit het Zondagblad van Geeraerdsbergen.

Verkiezingen (324)