Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

De Heemschutter 168

november - december 1999

De Heemschutter 168

De betekenis van onze Geraardsbergse gemeentenamen

Freddy DE CHOU

Compilatie van de gemeentenamen op grond van gezaghebbende toponymische en etymologische werken.

Toponymie (801.311 ) 


Over Pietje Stek, de laatste Belleman van Geraardsbergen

Emiel COLLIJNS

Deze bijdrage heeft eigenlijk een anekdotisch karakter maar is daarom niet minder waardevol want naast een schets van een Geraardsbergse folkloristische figuur, meteen de laatste belleman van de stad, brengt de auteur ook een sfeerbeeld uit de periode van de Eerste Wereldoorlog en de onmiddellijk daaropvolgende jaren.

Volkskunde (39) 


Zowat 150 jaar geleden las men…(Afl. 18)

Marc VAN TRIMPONT

Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.

Hedendaagse geschiedenis (94.035/036) 


Jules Rens, radicaal-liberaal en sociaal

Laurent RENS

In deze bijdrage belicht de auteur de figuur van Jules Rens die een actieve politieke rol heeft gespeeld vooral op het lokale vlak. De bekroning van Jules Rens’ politieke ijver volgde in 1904 met zijn verkiezing tot kamerlid.

Biografie. Prosopografie. (929) 


In ’t Giesbaargs

Luc VAN SCHOORS

Rubriek in het Geraardsbergs dialect. Verscheen van 1997 t.e.m. 2001 in elk nummer; nadien in elk paar nummer. Waarom deze rubriek, voorloper van een heus woordenboek, ligt voor de hand. Dialecten zijn in verval geraakt om uiteenlopende redenen. Bedoeling is niet het gebruik van het Giesbaargs te propageren maar wel om het van verdwijning te behoeden. Een merkwaardig fragment uit deze bijdragen is de “Internationale” in het Giesbaargs. “w”-woordjes; scheldwoorden; beroep en gereedschap; fauna en flora; spijs en drank.

Dialect (800/87) 


Guillaume Damman, 1575-1639

Gaston IMBO

Wie ietwat vertrouwd is met de iconografie van het oude Geraardsbergen ziet op het stadsgezicht van Sanderus in Flandria Illustrata (1641) het Domus domini Damman (het huis van de heer Damman) afgebeeld staan. En tot 1794 bestond in Geraardsbergen het Dammanstraatje (nu Kleine Steenstraat). Deze adellijke familie is eigenlijk afkomstig van Gent en is aanverwant met onder meer De Lalaing, De Partz, De Gendt en Della Faille. In deze bijdrage situeert de auteur Guillaume Damman die in het toenmalige Geraardsbergen onder de noemenswaardige personen moet worden gerekend, ook op lokaal-politiek vlak.

Biografie. Prosopografie. (929)