Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

De Heemschutter 188

maart - april 2003

De Heemschutter 188

De Posthoorn, een corporatistische Maatschappij van Onderlingen Bijstand anno 1895

Marc VAN TRIMPONT

De Posthoorn was duidelijk een vereniging met corporatistische inslag daar ze alleen openstond voor mensen uit eenzelfde beroepssector, namelijk de postbeambten en meer in het bijzonder deze uit de postkantoren Geraardsbergen, Galmaarden, Edingen, Sint-Maria-Lierde, Zottegem, Idegem, Zandbergen, Ninove en Denderleeuw. Deze bijdrage bevat eveneens een korte historiek van de eerste ziekenbonden in Geraardsbergen.

Maatschappelijk werk. Verzekeringswezen (36) 


Zowat 150 jaar geleden las men…(Afl. 38) (Fragmenten uit de lokale pers anno 1847)

Marc VAN TRIMPONT

Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.

Hedendaagse geschiedenis (94.035/036) 


Uitkijktoren op en kabelbaan naar de Oudenberg, een gemiste kans?

Jean MARQUEBREUCK

In het begin van de jaren 1960 vatte toenmalig burgemeester en architect Ph. Van der Putten het plan op om de stad Geraardsbergen toeristisch te verrijken. De auteur brengt het verhaal van deze nooit gerealiseerde wensdroom. De bijdrage bevat ook een foto waarop de top van de Oudenberg staat afgebeeld met, merkwaardig genoeg, een enorme uitkijktoren erbij geprojecteerd.

Ruimtelijke ordening. Landschap. Tuinarchitectuur (71) 


In ’t Giesbaargs

Luc VAN SCHOORS

Rubriek in het Geraardsbergs dialect. Verscheen van 1997 t.e.m. 2001 in elk nummer; nadien in elk paar nummer. Waarom deze rubriek, voorloper van een heus woordenboek, ligt voor de hand. Dialecten zijn in verval geraakt om uiteenlopende redenen. Bedoeling is niet het gebruik van het Giesbaargs te propageren maar wel om het van verdwijning te behoeden. Een merkwaardig fragment uit deze bijdragen is de “Internationale” in het Giesbaargs. “w”-woordjes; scheldwoorden; beroep en gereedschap; fauna en flora; spijs en drank.

Dialect (800/87) 


De penningkohieren als sociaal-economische bron. Geraardsbergen omstreeks 1571, dl. 4

Freddy DE CHOU

Voor de 16de eeuw zijn de historische bronnen, zeker in de regio Geraardsbergen, uitermate schaars. Dit onderstreept het belang van de penningkohieren als bron zowel op sociaal-economisch als op agrarisch, demografisch, antroponymisch, toponymisch en genealogisch gebied. De auteur start zijn studie met een bondig relaas over het ontstaan van de penningkohieren en hun bewaarplaatsen. Vervolgens behandelt hij de diverse determinerende factoren voor de opmaak van deze kohieren in het huidige Geraardsbergen, m.a.w. voor Geraardsbergen-centrum plus de zestien deelgemeenten, namelijk het grondgebruik, de landbouwbedrijven, het grondbezit, de industriële en handelsactiviteiten, de bevolking en bewoning. Ten slotte volgt een beschrijving van de woningspreiding in de “deelgemeenten” van Geraardsbergen. Voor wat betreft de sociaaleconomische situatie vergelijkt hij de resultaten van zijn onderzoek met andere bestudeerde Oost-Vlaamse regio’s.

Financiën. Belastingen. Penningkohieren (336)