Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

De Heemschutter 192

november - december 2003

De Heemschutter 192

Zowat 150 jaar geleden las men…(Afl. 42) (Fragmenten uit de lokale pers anno 1847)

Marc VAN TRIMPONT

Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.

Hedendaagse geschiedenis (94.035/036) 


Sinds wanneer noemen wij ons Geraardsbergs plassertje Manneken-Pis?

Marc VAN TRIMPONT

Het Geraardsbergse Manneken-Pis (1459) is het oudste van België, 160 jaar ouder dan zijn Brussels achterneefje (1619). Maar dat het ook al sinds 1541 bij zijn naam Manneken-Pis wordt genoemd, daar had men geen weet van tot deze bijdrage verscheen. De auteur reproduceert de passus uit de stadsrekening van dat jaar, waar het Geraardsbergse Manneken-Pis inderdaad bij deze thans alom gekende naam staat vermeld.[11]

Volkskunde (39) 


Geraardsbergenaars bij de Jagers te Voet in de Grote Oorlog

Marc VAN TRIMPONT

In dit artikel wordt de lezer letterlijk getransponeerd naar de loopgraven van de IJzer tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dank zij een uniek archiefdocument, namelijk het handschrift van een anonieme kroniekschrijver, zeg maar “soldaat-oorlogscorrespondent”, maakt de lezer inderdaad het harde frontleven mee van de “jongens” van het 3de regiment Jagers te Voet die, net als hun kameraden van de andere infanterieregimenten Jagers te Voet, in de voorste linies elke dag hun jong leven riskeerden. Sommigen onder hen hebben er trouwens het leven bij gelaten. Het gaat om een brok dramatische geschiedenis die hier uit de vergeethoek wordt gehaald. De auteur geeft bovendien niet alleen een naamlijst van de 148 Geraardsbergenaars die in een van deze regimenten hebben gediend, maar schenkt ook aandacht aan de Belgische onderscheidingen en eretekens met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog, waarvan de voornaamste en werkelijk waardevolle drie het Oorlogskruis, de Frontstrepen en het Vuurkruis.

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 


Geraardsbergse beiaard volledig gerestaureerd

Jan COPPENS

In oktober 2003 werden herstellingswerkzaamheden uitgevoerd aan de Geraardsbergse beiaard. Daarbij werden nieuwe klokjes geplaatst en werd de bedrading vervangen. Ook in 1981 had een restauratie plaats. Toen werden alle klokken uit de toren gehaald en naar Nederland getransporteerd om te worden hersteld of gerestaureerd. In de hele geschiedenisperiode van 1428 tot 2003 hebben zo’n vijftien klokkengieters gewerkt. De actuele stadsbeiaard in de volledig gerenoveerde toren van de Sint-Bartholomeuskerk bevat 49 klokken die samen goed zijn voor 9 ton brons. Vermeldenswaard is ook het feit dat de klokken van deze kerk niet door de Duitsers zijn weggenomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, dit in tegenstelling tot nagenoeg overal elders in ons land.

Muziek (78) 


In ’t Giesbaargs

Luc VAN SCHOORS

Rubriek in het Geraardsbergs dialect. Verscheen van 1997 t.e.m. 2001 in elk nummer; nadien in elk paar nummer. Waarom deze rubriek, voorloper van een heus woordenboek, ligt voor de hand. Dialecten zijn in verval geraakt om uiteenlopende redenen. Bedoeling is niet het gebruik van het Giesbaargs te propageren maar wel om het van verdwijning te behoeden. Een merkwaardig fragment uit deze bijdragen is de “Internationale” in het Giesbaargs. “w”-woordjes; scheldwoorden; beroep en gereedschap; fauna en flora; spijs en drank.

Dialect (800/87)