Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 213

mei - juni 2007


Kasj, kasjen, kasjken

Jan COPPENS

Aansluitend bij voorgaande bijdrage, het woord “steegje” in het Geraardsbergs dialect.

Dialect (800/87) 


Voorouderreeks… Afl. 18, Auguste de Portemont

Marc VAN TRIMPONT

Afl. 18: Auguste DE PORTEMONT Voorouderreeks. Auguste de Portemont (Deportemont) ((1814-1886) was vrederechter van het kanton Geraardsbergen, volksvertegenwoordiger en vrijetijdshistoricus. Hij woonde in het “Huis der Lombarden”.

Genealogie (929.5) 


De steegjesroute rond de Markt van Geraardsbergen

Jan COPPENS

De verklaring van de steegjes uit de onmiddellijke omgeving van het marktplein zoals Hemdenstraatje, Kleine Nieuwstraat, Paterstraat, Laverdij, Visstraatje, Brandstraatje, Duivenstraatje, Boerenhol.

Dialect (800/87) 


Zowat 150 jaar geleden las men in… de Gazette van Geerardsbergen. Afl. 62

Marc VAN TRIMPONT

Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.

Hedendaagse geschiedenis (94.035/036) 


Het succes van de solferstek. Nieuw licht op de eerste Geraardsbergse lucifersfabrikant Guillaume Mertens

Jacques DE RO

Gedurende zowat anderhalve eeuw kende Geraardsbergen een bloeiende lucifersnijverheid. De introductie van de”solferstek” in de jaren 1840, op een ogenblik van volle textielcrisis in deze stad, kende succes en dit resultaat mag worden toegeschreven aan Guillaume Mertens.

Industrieën en ambachten (algemeen) (66/68) 


De sigarenfabriek “Finistère” van de familie Bruylandt-De Schuyteneer in Jadotstad in het voormalige Belgisch-Kongo

Dirck SURDIACOURT

Halverwege tussen Kolwezi en de Katangese hoofdstad Elisabethstad [thans Lubumbashi] ligt Jadotstad [thans Likasi]. In 1929 vestigde Geraardsbergenaar Daniël Bruylandt zich in Elisabethstad waar hij tijdens de oorlogsjaren een Congolese sigarenfabriek opstart onder de merknaam “Finistère”.

Genotsmiddelenindustrie (663) 


De taalgrens in de spiegel van de plaatsnamen in en om Geraardsbergen

Luc VAN DURME

In deze bijdrage – een synthese van het referaat gehouden door de auteur tijdens de academische zitting op 3 juni 2007 t.g.v. het tienjarig bestaan van Gerardimontium – wordt de taalgrens belicht op grond van de plaatsnamen. De gastspreker is doctor Germaanse filologie en lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Hij is de auteur van de Galloraomaniae Neerlandicae Submersae Fragmenta, een toonaangevende studie over taalgrenstoponymie, uitgegeven in 1996.

Taalgrens. Taaltoestanden (800.7) 


Op de vlucht in mei 1940

Elie DE MOL

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355)