Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 250

juli - augustus 2013


Het Anneessensorgel in de Sint-Bartholomeuskerk van Geraardsbergen. Ontstaansgeschiedenis en restauratie

Jan COPPENS

Het orgel van de Sint-Bartholomeuskerk werd in 1890 gebouwd door de Geraardsbergse orgelbouwer Charles Anneesens. In 1970 werd het uitgebreid met nieuwe klankregisters. Slijtage, barsten en soms ook onverantwoorde ingrepen om het orgel in gebruik te houden, maakten een grondige restauratie nodig die begin 2013 een aanvang nam.

Muziek (78) 


”Souvenir de Madame Struelens”. Een vergeten aardbeienvariëteit uit Geraardsbergen

Jacques DE RO

Het verhaal van pasteibakker Franciscus Struelens die met succes een variëteit van ananasaardbeien kweekt en deze verwerkt in zijn gebak. Zijn “vondst” krijgt een naam die Struelens’ overleden echtgenote in herinnering brengt.

Landbouw. Tuinbouw. Bosbouw. Veeteelt. Jacht. Visserij (63) 


“Naar den Expo!” Geraardsbergenaars op de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913

Jacques DE RO

Op 26 april 1913 wordt de Exposition Universelle et Internationale de Gand plechtig geopend door het koninsgspaar, Albert I en Elisabeth. Ondernemers en bedrijven uit het hele land willen een plek op de Belgische afdeling om er hun kunnen te etaleren. Ook Geraardsbergenaars zijn van de partij maar hun deelneming is eigenlijk ondermaats te noemen.

Openbaar en maatschappelijk leven. Feesten. Volksfiguren (394) 


Met de Engelse kapitein Cavalié Mercer van Schendelbeke naar Waterloo (29 mei 1815 tot 18 juni 1815)

Rik VAN DAMME

Op 29 mei 1815 werden in de uitgestrekte vlakke weiden achter de Denderbrug van Het Schipken in Onkerzele – het huidige recreatiedomein De Gavers – meer dan 6.000 Engelse ruiters verzameld voor een indrukwekkende troepenschouwing. Onder hen bevond zich kapitein Alexander Cavalié Mercer die het bevel voerde overeen batterij van de Royal Horse Artillery.

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355)