Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 263

september - oktober 2015


”Wadde skaa gebaa!”. Een speurtocht naar follies of vermaakarchitectuur in Geraardsbergen. Deel 3: Follytorens

Jacques DE RO

Deel 1: Een tolhuisje en cementrustiek – Deel 2: Grotten, rots- en waterpartijen – Deel 3: Follytorens – Deel 4 en slot: tuinpaviljoenen, duiventorens, een follykasteeltje, kolommen en beeldentuinen Een folly kan worden omschreven als een bouwkundige farce, een curiosum in bouwconstructies. Ook cementrustiek waarbij hoofdzakelijk planten werden nagebootst, was een tijdlang in trek vooral in de beginjaren van 1900. In deze vierdelige rijk geïllustreerde bijdrage laat de auteur de lezer kennis maken met folly’s die tot en met vandaag nog te bezichtigen zijn in het huidige Geraardsbergen.

Architectuur (72) 


René Van Damme (1932-2005) vertelt over de oorlogsjaren in Geraardsbergen

Rik VAN DAMME

Dit is het verhaal van gebeurtenissen en belevenissen uit de oorlogsjaren die René van Damme als opgroeiende knaap blijkbaar sterk hebben aangegrepen en dus in zijn geheugen gegrift stonden.

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 


TIJDSBEELD De Vredestraat

Jacques DE RO, Steven DE SCHUITENEER

Geraardsbergen vroeger en nu, aan de hand van tijdsgebonden illustratie/foto en daarbij aansluitende duiding. Achtereenvolgens De Vesten; Het sas van Idegem; Karmelietenstraat; Het Pannenhuis; Vredestraat; De Vrijheid te Ophasselt; Sas van Geraardsbergen; Het Vianeplein te Viane; Wijngaardstraat; Station Zandbergen; De Kaai.

Landschappen. Dorpsgezichten. Stadsgezichten (7.047) 


”Zot van Andries Wonder met muizenoorkens?” Een korte schets van de dahliakwekers Romain en Clement Andries, Grimminge 1919-1991

Dirck SURDIACOURT

Het bedrijf R. Andries-De Spiegeleer & zonen behaalde tientallen prijzen, bekers, medailles en eervolle vermeldingen tijdens de tentoonstellingen die ieder jaar in de maand september plaats vonden. Samen met de firma van hun zoon Clement, werd twee generaties lang een traditie opgebouwd waarbij zij bekendheid verwierven bij de tuinders voor hun dahlia’s en hun dahliavariëteiten.

Landbouw. Tuinbouw. Bosbouw. Veeteelt. Jacht. Visserij (63) 


Een stukje industriële archeologie van de Dender. De sluis in het gemeentewapen van Idegem

Freddy DE CHOU

In 1818 kreeg Idegem een gemeentewapen met als blikvanger de afbeelding van de sluis. In deze afbeelding staat duidelijk de (hoofd)letter ‘I’ van Idegem. Rijk geïllustreerde bijdrage.

Architectuur (72) 


Gen-iaal erfgoed in de regio Idegem. Romeins DNA-project brengt genetische diversiteit in Vlaanderen tijdens de late middeleeuwen in kaart waaronder de regio Idegem, (deel 2)

Annemie SWILLENS, Freddy DE CHOU, Maarten H. D. LARMUSEAU, William DEHENAU

Verslag over dit project met internationale uitstraling. Het resultaat brengt een grensverleggende evolutie onder meer voor genealogen. Het begon in oktober 2012 toen aan een 20-tal zorgvuldig geselecteerde mannen met genealogische wortels in Idegem wattenstaafjes werd bezorgd waarmede DNA-materiaal werd afgenomen. Maar de weetgierige lezer wordt ook duidelijkheid gebracht over “Wat is genetisch erfgoed?”, over “Het Y van de man”, enz. wat een beter begrijpen bewerkstelligt.

Demografie. Migratie (314)