Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 264

november - december 2015


”Wadde skaa gebaa!”. Een speurtocht naar follies of vermaakarchitectuur in Geraardsbergen. Deel 4 en slot: tuinpaviljoenen, duiventorens, een follykasteeltje, kolommen en beeldentuinen

Jacques DE RO

Deel 1: Een tolhuisje en cementrustiek – Deel 2: Grotten, rots- en waterpartijen – Deel 3: Follytorens – Deel 4 en slot: tuinpaviljoenen, duiventorens, een follykasteeltje, kolommen en beeldentuinen Een folly kan worden omschreven als een bouwkundige farce, een curiosum in bouwconstructies. Ook cementrustiek waarbij hoofdzakelijk planten werden nagebootst, was een tijdlang in trek vooral in de beginjaren van 1900. In deze vierdelige rijk geïllustreerde bijdrage laat de auteur de lezer kennis maken met folly’s die tot en met vandaag nog te bezichtigen zijn in het huidige Geraardsbergen.

Architectuur (72) 


De Oudenbergkapel in handen van een brouwer Ghislain François van Crombrugghe (1761-1842)

Jacques DE RO, Rik VAN DAMME

Door de Franse bezetter dreigde eind 1700/begin 1800 de kapel op de Oudenberg te worden afgebroken. In deze bijdrage wordt het verhaal gebracht van hoe de kapel op de Oudenberg in de beginjaren van 1800 gered wordt van de sloping en, samengaand met dit verhaal, de biografie van de redder in nood, Ghislain François van Crombrugghe.

Biografie. Prosopografie. (929) 


TIJDSBEELD: De Vrijheid te Ophasselt

Jacques DE RO, Steven DE SCHUITENEER

Geraardsbergen vroeger en nu, aan de hand van tijdsgebonden illustratie/foto en daarbij aansluitende duiding. Achtereenvolgens De Vesten; Het sas van Idegem; Karmelietenstraat; Het Pannenhuis; Vredestraat; De Vrijheid te Ophasselt; Sas van Geraardsbergen; Het Vianeplein te Viane; Wijngaardstraat; Station Zandbergen; De Kaai.

 


Honderden Nederlandse oorlogsvluchtelingen uit de Betuwe vonden een thuis in Geraardsbergen (november/december 1944-april/mei 1945)

Marc VAN TRIMPONT

Geraardsbergen was reeds twee weken vrij van de Duitse bezetting, toen in Nederland van 17 tot 24 september 1944, onder leiding van de Britse veldmaarschalk Montgomery, de slag om Arnhem werd uitgevochten. Als gevolg van deze krijgsverrichtingen was een hele regio, namelijk de Betuwe, als in een tang gegrepen tussen de Duitse en geallieerde linies wat een reusachtige vluchtelingenstroom op gang bracht. Zowat 40.000 Betuwnaren werden geëvacueerd van wie nagenoeg een kwart een tijdelijke thuis vond in de streek Erembodegem-Geraardsbergen. In deze bijdrage gaat de aandacht vooral naar de Nederlandse vluchtelingen, maar men vindt er ook gegevens i.v.m. de gastgezinnen.

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 


Geraardsbergen onder vuur. Het luchtbombardement van 30 oktober 1918

Yannick VAN LIERDE

Op 30 oktober 1918 viel Geraardsbergen ten prooi aan een luchtbombardement. Naast materiële schade vielen ook slachtoffers te betreuren. In deze bijdrage schetst de auteur dit voorval vanuit een militair perspectief. Over hetzelfde onderwerp, zie ook volgnummer 077.

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355)