Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

Johannes Franciscus Morre en de mattentaarten


Download de PDF versie van dit artikel
Auteur:

Gaston IMBO

Verschenen in:

De Heemschutter 191 (september - oktober 2003)

Citaat:

Gaston IMBO, Johannes Franciscus Morre en de mattentaarten, in: De Heemschutter 191, Geraardsbergen, 2003.

Rubriek:

Industrieën en ambachten (algemeen) (66/68) 

Korte inhoud:

Sinds jaren wordt de Geraardsbergse mattentaart gerekend tot de twintig fijnste Europese culinaire gerechten, categorie streekgebak. De vraag rijst dadelijk naar wie de mattentaart heeft “uitgevonden”. In dit artikel laat de auteur het licht schijnen op bakker Johannes Franciscus Morre die omstreeks 1850 en de daaropvolgende jaren de Geraardsbergse mattentaart wist te promoten tot ver buiten de stadsgrenzen. Inmiddels, in januari 2006, kreeg de “Geraardsbergse mattentaart” Europese erkenning als streekproduct; door deze bescherming mag het label “Geraardsbergse mattentaart” uitsluitend door de bakkers uit de regio Geraardsbergen/Lierde worden gebruikt.