Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

De Heemschutter 185

september - oktober 2002

De Heemschutter 185

Daniël Heins, latinist, hellenist, dichter, filosoof, theoloog, historiograaf…, met Geraardsbergse roots, dl.1

Gaston IMBO

Daniël Heins (Gent, 1580 – Leiden, 1655), de “ster van Leiden”, wordt tot de Geraardsbergenaars gerekend omdat zijn ouders lange tijd in Geraardsbergen hebben gewoond, aldus Joannes van Waesberghe in zijn middeleeuwse geschiedenis van Geraardsbergen Gerardimontium sive altera imperialis Flandriae metropolis eiusque castellania. De familie verbleef achtereenvolgens in Geraardsbergen, Gent, Vere, Dover, Londen, Delft, Rijswijk, Den Haag, Vlissingen, Middelburg, Franeker en Leiden.

Biografie. Prosopografie. (929) 


Geraardsbergse tabak op de Wereldtentoonstelling Antwerpen anno 1894

Marc VAN TRIMPONT

Er werd destijds in en om Geraardsbergen vrij veel tabak verbouwd en er bestond op het einde van de 19de eeuw binnen de structuur van het Sint-Jozefsinstituut een heuse landbouwschool waar passende aandacht werd besteed aan de tabakscultuur. Welnu, het is precies die school die in 1894 deelnam aan de wereldtentoonstelling.

Genotsmiddelenindustrie (663) 


Zowat 150 jaar geleden las men…(Afl. 35) (Fragmenten uit de lokale pers anno 1847)

Marc VAN TRIMPONT

Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.

Hedendaagse geschiedenis (94.035/036) 


De penningkohieren als sociaal-economische bron. Geraardsbergen omstreeks 1571, dl.1

Freddy DE CHOU

Voor de 16de eeuw zijn de historische bronnen, zeker in de regio Geraardsbergen, uitermate schaars. Dit onderstreept het belang van de penningkohieren als bron zowel op sociaal-economisch als op agrarisch, demografisch, antroponymisch, toponymisch en genealogisch gebied. De auteur start zijn studie met een bondig relaas over het ontstaan van de penningkohieren en hun bewaarplaatsen. Vervolgens behandelt hij de diverse determinerende factoren voor de opmaak van deze kohieren in het huidige Geraardsbergen, m.a.w. voor Geraardsbergen-centrum plus de zestien deelgemeenten, namelijk het grondgebruik, de landbouwbedrijven, het grondbezit, de industriële en handelsactiviteiten, de bevolking en bewoning. Ten slotte volgt een beschrijving van de woningspreiding in de “deelgemeenten” van Geraardsbergen. Voor wat betreft de sociaaleconomische situatie vergelijkt hij de resultaten van zijn onderzoek met andere bestudeerde Oost-Vlaamse regio’s.

Financiën. Belastingen. Penningkohieren (336)