Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

De Heemschutter 191

september - oktober 2003

De Heemschutter 191

Dorpsbrouwerijen rond Geraardsbergen in de XIXe en XXe eeuw

Jacques DE RO

Dit artikel sluit aan bij het vorige en geeft het resultaat van een beknopt onderzoek naar de brouwnijverheid in de deelgemeenten van Geraardsbergen, meer bepaald in Idegem, Nederboelare, Onkerzele met de bekende brouwerij Dendria die de concurrent was van het Geraardsbergse Concordia, Ophasselt, Schendelbeke, Zarlardinge.

Genotsmiddelenindustrie (663) 


Zowat 150 jaar geleden las men…(Afl. 41) (Fragmenten uit de lokale pers anno 1847)

Marc VAN TRIMPONT

Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.

Hedendaagse geschiedenis (94.035/036) 


Johannes Franciscus Morre en de mattentaarten

Gaston IMBO

Sinds jaren wordt de Geraardsbergse mattentaart gerekend tot de twintig fijnste Europese culinaire gerechten, categorie streekgebak. De vraag rijst dadelijk naar wie de mattentaart heeft “uitgevonden”. In dit artikel laat de auteur het licht schijnen op bakker Johannes Franciscus Morre die omstreeks 1850 en de daaropvolgende jaren de Geraardsbergse mattentaart wist te promoten tot ver buiten de stadsgrenzen. Inmiddels, in januari 2006, kreeg de “Geraardsbergse mattentaart” Europese erkenning als streekproduct; door deze bescherming mag het label “Geraardsbergse mattentaart” uitsluitend door de bakkers uit de regio Geraardsbergen/Lierde worden gebruikt.

Industrieën en ambachten (algemeen) (66/68) 


Gerardimontium of Geroaldimonten? Geraardsbergen of Geraldsberg?

Jan COPPENS

Volgens de overlevering, bevestigd door bekende lokale geschiedschrijvers zoals Joannes van Waesberghe (1627), Auguste de Portemont (1870), Victor Fris, zou de stad Geraardsbergen haar naam danken aan een zekere Geraard, heer van Hunnegem, in de periode 1067-1070. In deze bijdrage onderzoekt de auteur wat er na de publicatie van de drie “klassiekers” zoal over de naamgeving van Geraardsbergen is geschreven.

Toponymie (801.311 ) 


Voorouderreeks, beknopt curriculum of familieschets van 100 noemenswaardige personen uit de Geraardsbergse burgermaatschappij, ca.1800-1920. Afl.12, Paul Guillemin

Marc VAN TRIMPONT

Voorouderreeks. Paul Guillemin heeft zijn wortels in Frankrijk. Hij is de kleinzoon van dr. Modest de Cock, burgemeester van Geraardsbergen. Naar deze figuur is de Guilleminlaan in Geraardsbergen genoemd omdat precies hij de stuwende kracht is geweest voor de realisatie van deze weg. Nog om een andere reden is zijn naam sterk met Geraardsbergen verbonden. Hij schonk immers aan de stad het historisch domein “De Abdij”.

Genealogie (929.5) 


Vertel nog eens over vroeger

Dirck SURDIACOURT