Freddy DE CHOU
Deze uitgebreide studie vangt aan met een situering van de geneeskunde in vorige eeuwen en uiteraard voornamelijk wat Geraardsbergen betreft, gevolgd door de evoluties in de medische wereld en de wetgeving ter zake in de negentiende eeuw; hierbij komen aan bod de doctors en licentiaten in de geneeskunde, de chirurgijnen, de apothekers, drogisten en vroedvrouwen. De volgende delen zijn uitsluitend aan de negentiende eeuw gewijd; in het tweede deel geeft de auteur een overzicht van de universitair geschoolde beoefenaars van de genees-, heel- en verloskunde; het derde deel handelt over de lagergeschoolde medici, namelijk de heelmeesters, gezondheidsofficieren, heelmeesters ‘ten platte lande’, vroedmeesters en tandmeesters. Ook het burgerlijk hospitaal en de medische zorgverleners in dienst van deze instelling komen aan bod. In het vierde deel ten slotte wordt aandacht geschonken aan de vroedvrouwen, apothekers en drogisten.
Geneeskunde. Hygiëne. Farmacie (61)
Marc VAN TRIMPONT
Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.
Hedendaagse geschiedenis (94.035/036)
Claire VAN TRIMPONT
Frans Zonneberg is het pseudoniem voor Frans van de Walle die in Geraardsbergen geboren werd op 3 juli 1912 en er overleed op 18 augustus 1980. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een actief lid van het VNV [Vlaams Nationaal Verbond], dit was de partij die in Vlaanderen de politieke en militaire collaboratie belichaamde. Dit politiek engagement wordt weerspiegeld in Bloed, een van zijn dichtbundels. Wellicht is het aan ditzelfde politiek engagement te wijten dat deze dichter na de oorlog volledig in de vergeethoek is beland. Met deze studie poogt de auteur dichter Franz Zonneberg te plaatsen in het kader van het expressionismedebat en dit aan de hand van de zo-even vernoemde dichtbundel Bloed.
Literatuur (82/89)
Jan COPPENS
Het boeiend etymologisch verhaal van het woord takineren en van de uitdrukking nen traa van turtjen.
Dialect (800/87)
Marc VAN TRIMPONT
In oorlogstijd kunnen militairen meestal worden ingedeeld in twee hoofdgroepen. Er zijn er die in de eerste linies dagelijks hun vel riskeren en dan anderen die gedurende het hele strijdtoneel, ergens in de achterste linies, nooit een vijandelijk gezicht hebben gezien… Beide hier genoemde soldaten behoorden evenwel tot de eerste groep. Deze bijdrage belicht hun “soldatencarrière” waarbij eerstgenoemde de oorlog overleefde en overladen werd met waardevolle onderscheidingen en waarbij de tweede reeds enkele weken na het uitbreken van de oorlog sneuvelde. Verkleinde reproductie van het fraaie militair diploma uitgereikt aan Van den Neucker.
Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355)
Luc VAN SCHOORS
Rubriek in het Geraardsbergs dialect. Verscheen van 1997 t.e.m. 2001 in elk nummer; nadien in elk paar nummer. Waarom deze rubriek, voorloper van een heus woordenboek, ligt voor de hand. Dialecten zijn in verval geraakt om uiteenlopende redenen. Bedoeling is niet het gebruik van het Giesbaargs te propageren maar wel om het van verdwijning te behoeden. Een merkwaardig fragment uit deze bijdragen is de “Internationale” in het Giesbaargs. “w”-woordjes; scheldwoorden; beroep en gereedschap; fauna en flora; spijs en drank.
Dialect (800/87)
Marc VAN TRIMPONT
Voorouderreeks. Zowel Louis-François (1856-1924) als François-Bernard Hooghuys (1830-1888) waren orgelbouwers[28]. Eerstgenoemde is, als verkozene van de liberale partij, ook schepen geweest van Geraardsbergen (1895-1899).
Genealogie (929.5)