Jacques DE RO
De geschiedenis van dit landhuis gelegen langs de oostelijke flank van de Oudenberg en gekend als het Boudewijnkasteel en later ook als het buitengoed van het Sint-Catharinacollege.
Architectuur (72)
Jacques DE RO
Dit statige herenhuis, ook vandaag nog gekend als het huis van notaris De Turck, kan, naast andere, als voorbeeld gelden voor de wooncultuur van de laat 19de-eeuwse burgerij in deze stad. De auteur beperkt zich niet tot de bouwgeschiedenis van dit pand maar brengt het ook tot leven door de opeenvolgende eigenaars erin te plaatsen.
Architectuur (72)
Marc VAN TRIMPONT
Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.
Hedendaagse geschiedenis (94.035/036)
Jan COPPENS
Het verhaal van de bijnaam tüsjkiesj toebedeeld aan de inwoners van Geraardsbergen. Deze toenaam is van recente datum en gaat uit van het woordje tüsj wat zowel ‘dan’ als ‘toen’ betekent.
Dialect (800/87)
Julien DE VUYST
In deze bijdrage brengt de auteur het relaas van de viering van het gouden priesterjubileum van deze Geraardsbergenaar uit Zarlardinge.
Parochiewezen. Kerkbestuur en –organisatie (262)
Dirck SURDIACOURT
Sinds het laatste kwart van de jaren 1800 was in Geraardsbergen een bloeiende sigarenindustrie gegroeid. Onder druk van de concurrentie of door een gebrek aan zakelijk inzicht of nog door onvoldoende financiële draagkracht zijn sommige sigarenfabrikanten over kop gegaan. Over deze groep brengt deze bijdrage klaarheid.
Genotsmiddelenindustrie (663)