Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 262

juli - augustus 2015


De Processie van Plaisance. 500 jaar Bartholomeusommegang in Geraardsbergen

Jan COPPENS

Bijdrage naar aanleiding van de viering van de 500ste Bartholomeusommegang en een voorsmaakje voor het ‘jubileumboek’ dat enkele dagen nadien verscheen.

Heiligen en heiligenverering (235) 


”Wadde skaa gebaa!”. Een speurtocht naar follies of vermaakarchitectuur in Geraardsbergen. Deel 2: Grotten, rots- en waterpartijen

Jacques DE RO

Deel 1: Een tolhuisje en cementrustiek – Deel 2: Grotten, rots- en waterpartijen – Deel 3: Follytorens – Deel 4 en slot: tuinpaviljoenen, duiventorens, een follykasteeltje, kolommen en beeldentuinen Een folly kan worden omschreven als een bouwkundige farce, een curiosum in bouwconstructies. Ook cementrustiek waarbij hoofdzakelijk planten werden nagebootst, was een tijdlang in trek vooral in de beginjaren van 1900. In deze vierdelige rijk geïllustreerde bijdrage laat de auteur de lezer kennis maken met folly’s die tot en met vandaag nog te bezichtigen zijn in het huidige Geraardsbergen.

Architectuur (72) 


TIJDSBEELD Het Pannenhuis

Jacques DE RO, Steven DE SCHUITENEER

Geraardsbergen vroeger en nu, aan de hand van tijdsgebonden illustratie/foto en daarbij aansluitende duiding. Achtereenvolgens De Vesten; Het sas van Idegem; Karmelietenstraat; Het Pannenhuis; Vredestraat; De Vrijheid te Ophasselt; Sas van Geraardsbergen; Het Vianeplein te Viane; Wijngaardstraat; Station Zandbergen; De Kaai.

 


Het verhaal van de Geraardsbergse OOSTFRONTSTRIJDERS (1941-1945). Naschrift

Marc VAN TRIMPONT

In het brede spectrum van het collaboratielandschap nemen de oostfronters een heel aparte plaats in. Het waren vrijwilligers die, in de jaren 1941-1945, in het kader van de Waffen-SS en, bij uitbreiding, het NSKK en andere geüniformeerde organisaties, samen met of aan de zijde van de Wehrmacht, dit was het Duitse reguliere leger, streden aan het zogeheten oostfront, voornamelijk in de Sovjet-Unie. Op zijn minst een 40-tal Geraardsbergenaars was erbij betrokken. Een op de vier kwam nooit terug: gesneuveld of vermist. Sommigen belandden in Russische krijgsgevangenschap en van één onder hen weten we dat hij jarenlang in één van de talrijke goelags [sovjet-strafkampen] ploeterde waar hij probeerde te overleven en het ook haalde. Het spreekt voor zich dat het wedervaren van deze jonge Geraardsbergenaars onlosmakelijk verstrengeld is met dat van de eenheden tot dewelke ze behoorden. Deze publicatie is opgebouwd in 3 delen. In Deel 1 maakt de lezer kennis met het Vlaams Legioen. Hij maakt de vuurdoop mee van dit korps, wat later gevolgd door de slag bij Krasny-Bor (Leningrad) waar, voor het eerst, Geraardsbergenaars sneuvelden of vermist werden. In Deel 2 ziet men hoe het Vlaams Legioen als dusdanig werd opgedoekt en opgewaardeerd tot een brigade (mei 1943) en later divisie (september 1944), Langemarck genaamd. De lezer volgt dan het verdere verloop van de gebeurtenissen met o.m. de veldslagen bij Zjytomir, Jampol en Narwa. Opnieuw lieten Geraardsbergenaars het leven. En vanzelfsprekend komt hij ook te weten hoe het de Geraardsbergse oostfrontstrijders die de apocalyptische toestanden overleefden, vergaan is. In Deel 3 wordt ingegaan op bepaalde vragen die als vanzelf rijzen in verband met het fenomeen van de oostfrontstrijders. Na een paar flitsen i.v.m. de Duitse militaire aanwezigheid in Geraardsbergen, wordt een beeld opgehangen van de gewapende collaboratiegroepen in België. Vervolgens maakt men nader kennis met de Waffen-SS versus Allgemeine SS. Verder verwerft men enig inzicht over de motivatie voor het engagement van de oostfrontstrijders. Terloops komt ook het Waals Legioen te berde. Tot slot wordt aandacht besteed aan wat zich voordeed eens de oorlog voorbij.

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 


De laatste Lente… Op 11 mei 1940 vielen, als slachtoffers van de oorlog, Paula en Olav Geerts

Dirck SURDIACOURT

Paula en Olav Geerts hebben Geraardsbersge roots. Ze kwamen om in Roosendaal (NL) tijdens een bombardement.

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 


Gen-iaal erfgoed in de regio Idegem. Romeins DNA-project brengt genetische diversiteit in Vlaanderen tijdens de late middeleeuwen in kaart waaronder de regio Idegem, (deel 1)

Annemie SWILLENS, Freddy DE CHOU, Maarten H. D. LARMUSEAU, William DEHENAU

Verslag over dit project met internationale uitstraling. Het resultaat brengt een grensverleggende evolutie onder meer voor genealogen. Het begon in oktober 2012 toen aan een 20-tal zorgvuldig geselecteerde mannen met genealogische wortels in Idegem wattenstaafjes werd bezorgd waarmede DNA-materiaal werd afgenomen. Maar de weetgierige lezer wordt ook duidelijkheid gebracht over “Wat is genetisch erfgoed?”, over “Het Y van de man”, enz. wat een beter begrijpen bewerkstelligt.

Demografie. Migratie (314)