Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

De Heemschutter 173

september - oktober 2000

De Heemschutter 173

De oudstgekende apothekers van Geraardsbergen

Marc VAN TRIMPONT

1624 is het jaar van de tot hiertoe oudste vermelding van een apotheker in Geraardsbergen. Nicolas vander Haghen (1636) en Christianus de Bruijn (1637) zijn vooralsnog de oudste bij naam gekende apothekers in Geraardsbergen.

Geneeskunde. Hygiëne. Farmacie (61) 


De betekenis van onze Geraardsbergse gemeentenamen

Jean MARQUEBREUCK

Deze bijdrage sluit eigenlijk aan bij de voorgaande maar dan heel in het bijzonder op grond van het Mémoire sur les noms des communes de la Province de Flandre Orientale (1845) door J.F. Willems.

Toponymie (801.311 ) 


Burgemeesterdynastieën in Geraardsbergen. Dl. 3

Freddy DE CHOU

Bij het doorbladeren van de uitslagen van gemeenteraadsverkiezingen, valt het op dat vaak dezelfde familienamen terugkeren, soms zelfs over de gemeentegrenzen heen. Dit geldt ook, om niet te zeggen dikwijls voor het ambt van burgemeester van vader op zoon. Men gewaagt dan van politieke dynastieën en van burgemeesterdynastieën.
Voor Geraardsbergen-centrum behandelt de auteur respectievelijk de dynastie Spitaels, de dynastie Vrancx–De l’Arbre, de dynastie Rens, de dynastie Flamant. Voor de deelgemeente Goeferdinge de dynastieën Van Wijnendaele en (Lepoivre)-Vander Linden; voor de deelgemeente Grimminge de dynastie Germanes; voor Idegem Hoorens en Vander Taelen; voor Moerbeke Burie-De Jonghe; voor Onkerzele Peerts (-Steenhoudt); voor Ophasselt Berlangée-De Brauwer; voor Overboelare Vander Mijnsbrugge en Vandernaillen.

Lokaal, regionaal en centraal bestuur (352-354) 


Zowat 150 jaar geleden las men…(Afl. 23)

Marc VAN TRIMPONT

Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.

Hedendaagse geschiedenis (94.035/036) 


Louis Ceuterick, 1830-1864, een (quasi) onbekend kunstschilder die slechts één (bekend) doek schilderde

Gaston IMBO

Het enige bekende schilderij van deze te vroeg gestorven kunstenaar is het doek Honden spreken een vonnis uit (= hondengerecht) dat vermoedelijk een parodie is op de toenmalige Geraardsbergse gemeenteraad.

Schilderkunst. Miniatuurkunst (75) 


In ’t Giesbaargs

Luc VAN SCHOORS

Rubriek in het Geraardsbergs dialect. Verscheen van 1997 t.e.m. 2001 in elk nummer; nadien in elk paar nummer. Waarom deze rubriek, voorloper van een heus woordenboek, ligt voor de hand. Dialecten zijn in verval geraakt om uiteenlopende redenen. Bedoeling is niet het gebruik van het Giesbaargs te propageren maar wel om het van verdwijning te behoeden. Een merkwaardig fragment uit deze bijdragen is de “Internationale” in het Giesbaargs. “w”-woordjes; scheldwoorden; beroep en gereedschap; fauna en flora; spijs en drank.

Dialect (800/87) 


De link tussen de geslachten Van Ideghem en Colins

Marc VAN TRIMPONT

Van Ideghem behoorde in de middeleeuwen tot de meest vooraanstaande geslachten uit de streek van Geraardsbergen terwijl een (de) Colins priores is geweest van het O.L.Vrouw-hospitaal in Geraardsbergen.

Middeleeuwse geschiedenis (94.033) 


Voorouderreeks, beknopt curriculum of familieschets van 100 noemenswaardige personen uit de Geraardsbergse burgermaatschappij, ca.1800-1920. Afl.2, Louis Jacques Bijl

Marc VAN TRIMPONT

Voorouderreeks. Louis Jacques Bijl (ook: Byl) was onder meer schepen van Geraardsbergen in 1830 en 1834-1836 en Belgisch activist in 1830.

Genealogie (929.5) 


Curiosa i.v.m. de 19de – eeuwse gemeenteraadsverkiezingen. Dl. 2

Marc VAN TRIMPONT

Twee anekdotische bijdragen in verband met de gemeenteraadsverkiezingen in 1863 en 1866, respectievelijk een spotschrift over dokter Modest de Cock en een “gesprek” tussen de reus Goliath en Manneken-Pis over de aanstaande verkiezingen. Ondanks hun anekdotisch karakter zijn het vernoemenswaardige bijdragen omdat ze het tijdsbeeld goed voor de geest roepen.

Verkiezingen (324)