Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 197

september - oktober 2004


Er brandt geen lichtje meer in de ijskelder

Dirck SURDIACOURT

De titel van deze bijdrage spreekt voor zich. In de 17e en 18e eeuw werden sorbets en roomijs razend populair. Met toevoeging van melk en room brengen koks van het Franse Hof bevroren desserts en ijssorbets voor de tafelgenoten. In een tijd waar elektrische stroom nog tot de fabeltjeskrant zou hebben behoord, diende men dus over een “ijzig alternatief” te beschikken. Dit soort isolatiecellen of koelruimten, zeg maar ijskamers of ijskelders, waar ijs werd opgeslagen en bewaard, trof men aan in kastelen, abdijen en dergelijke. In deze bijdrage interessante gegevens over de “ijskelder” in het abdijdomein.

Huishoudkunde (64) 


Het huis der Lombarden vroeger en nu, dl. 2

Filip VAN TRIMPONT

Deze bijdrage, in twee afleveringen, gaat over de restauratie van het zogeheten Huis der Lombarden. Dit statige patriciërshuis waar in 1815 generaals van de geallieerde legers tegen Napoleon elkaar ontmoetten en waar generaal Rowland Hill, de bevelhebber over het 2de Korps zijn hoofdkwartier had en er overnachtte net als even later Lodewijk XVIII. De auteur, zoon van de huidige eigenaar, brengt het volledige draaiboek van de eigenlijke restauratie. Dit pand en de grondvesten ervan hebben een lange geschiedenis achter de rug. Het huidige gebouw is laat-18de eeuws en is gebouwd in classicistische stijl. Historische achtergronden evenals de bouwhistoriek op basis van (recentere) kadastrale bronnen, zijn mede door Jacques De Ro en Jan Coppens aangevoerd.

Architectuur (72) 


Zowat 150 jaar geleden las men…(Afl. 47) (Fragmenten uit de lokale pers anno 1847)

Marc VAN TRIMPONT

Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.

Hedendaagse geschiedenis (94.035/036) 


Een zicht op Geraardsbergen… Sanderus, dl. 1

Jacques VERSCHAFFEL

Het meest bekende gezicht op Geraardsbergen uit vroeger tijden is de zwart-wit of ingekleurde afbeelding, soms lukraak betiteld als een Sanderus of als een Blaeu. Er bestaan echter bij nader toezien meerdere varianten. Een voorbeeld van dit stadgezicht siert de cover van dit boek evenals van ons tijdschrift Gerardimontium. Het gaat vermoedelijk om een ingekleurde kopergravure uit de Nederlandse editie van de Atlas major (1648) van de Amsterdamse uitgever-drukker Joannes Blaeu (1596-1673) wiens drukkerij werd vernield door brand in 1672. In deze brand verdwenen bijna alle koperplaten en de nog resterende boeken, voornamelijk van Sanderus’ Flandria Illustrata (1641-1644). De sleutelfiguren voor de publicatie van de Flandria Illustrata zijn Sanderus en Blaeu. Naast de bespreking van afbeeldingen van Geraardsbergen waarbij stapsgewijs de meeste stadsgebouwen van nabij worden bekeken, schenkt de auteur in deze bijdrage eveneens aandacht aan de samenstelling van het atelier-drukkerij Blaeu in “volle glorietijd” en aan de biografie, de persoonlijkheid en het oeuvre van Sanderus.

Landschappen. Dorpsgezichten. Stadsgezichten (7.047) 


Geraardsbergen in de dialectatlas van Zuid-Oost-Vlaanderen, dl. 1

Jan COPPENS

Omdat in een vorige bijdrage verwezen is naar de dialectatlas, staat de auteur even stil bij dit werk en hij brengt antwoord op de vragen: wat is een dialectatlas? Wanneer en door wie is de dialectatlas van Zuid-Oost-Vlaanderen samengesteld?

Dialect (800/87) 


Sint-Adriaan

Marc VAN TRIMPONT