Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 234

november - december 2010


Van klooster tot kazerne. Deel 1: Het voormalige franciskanessenklooster tussen Penitentenstraat en Dender

Jan COPPENS

Behalve met de aanwijzing door de naam ‘Penitentenstraat’, is niemand zich vandaag nog bewust van het bestaan van een penitentenklooster in Geraardsbergen. In deze bijdrage verneemt de lezer alles over de sinds 1500 drie opeenvolgende kloostergemeenschappen aldaar, namelijk de grauwzusters gevolgd door de clarissen-urbanisten en ten slotte de penitenten. Voor deel 2 en 3, zie volgnummer 214 onder “Openbare gebouwen (725)’ bij auteur Jacques De Ro.

Christelijke, religieuze orden (271) 


Jaak Geysels (pater Willibrord, c.j.), 17 jaar directeur van het ‘Collège Saint-Joseph’ in Bulongo (Kasai), 1958-1975. Deel 2: periode 1960-1975

Marc VAN TRIMPONT

Het verhaal speelt zich af tijdens de turbulente jaren van net voor en onmiddellijk na de onafhankelijkheid in 1960 van het voormalige Belgisch-Congo. De auteur hangt een duidelijk beeld op van de zich wijzigende toestanden in een omgeving gekenmerkt door een alsmaar groeiende onstabiliteit. Merkwaardig ook vast te kunnen stellen hoe de ‘homo africanus’ Jaak Geysels er ondanks de schijnbaar onoplosbare moeilijkheden in slaagt zijn college veilig door alle hindernissen heen te loodsen en tot een grote bloei te brengen.

Emigratie. Kolonisatie (325) 


Notaris Désiré Declercq (1842-1923), fotograaf van zichtkaarten?

Philippe HAEGEMAN

In deze bijdrage maakt de auteur de lezer wat wegwijs in de wereld van de beoefenaars van fotografie in het begin van de 20ste eeuw. Naast een tiental beroepsfotografen waren toen in Geraardsbergen ook meerdere amateurs actief onder wie Désiré Declercq. Hij was één van de actiefste leden van de “ABP”[Association belge de Photographie] waarvan hij medeoprichter was.

Fotografie (77)