Jan COPPENS
Behalve met de aanwijzing door de naam ‘Penitentenstraat’, is niemand zich vandaag nog bewust van het bestaan van een penitentenklooster in Geraardsbergen. In deze bijdrage verneemt de lezer alles over de sinds 1500 drie opeenvolgende kloostergemeenschappen aldaar, namelijk de grauwzusters gevolgd door de clarissen-urbanisten en ten slotte de penitenten. Voor deel 2 en 3, zie volgnummer 214 onder “Openbare gebouwen (725)’ bij auteur Jacques De Ro.
Christelijke, religieuze orden (271)
Marc VAN TRIMPONT
Het verhaal speelt zich af tijdens de turbulente jaren van net voor en onmiddellijk na de onafhankelijkheid in 1960 van het voormalige Belgisch-Congo. De auteur hangt een duidelijk beeld op van de zich wijzigende toestanden in een omgeving gekenmerkt door een alsmaar groeiende onstabiliteit. Merkwaardig ook vast te kunnen stellen hoe de ‘homo africanus’ Jaak Geysels er ondanks de schijnbaar onoplosbare moeilijkheden in slaagt zijn college veilig door alle hindernissen heen te loodsen en tot een grote bloei te brengen.
Emigratie. Kolonisatie (325)
Philippe HAEGEMAN
In deze bijdrage maakt de auteur de lezer wat wegwijs in de wereld van de beoefenaars van fotografie in het begin van de 20ste eeuw. Naast een tiental beroepsfotografen waren toen in Geraardsbergen ook meerdere amateurs actief onder wie Désiré Declercq. Hij was één van de actiefste leden van de “ABP”[Association belge de Photographie] waarvan hij medeoprichter was.
Fotografie (77)