Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 261

mei - juni 2015


”Wadde skaa gebaa!”. Een speurtocht naar follies of vermaakarchitectuur in Geraardsbergen. Deel 1: Een tolhuisje en cementrustiek

Jacques DE RO

Deel 1: Een tolhuisje en cementrustiek – Deel 2: Grotten, rots- en waterpartijen – Deel 3: Follytorens – Deel 4 en slot: tuinpaviljoenen, duiventorens, een follykasteeltje, kolommen en beeldentuinen Een folly kan worden omschreven als een bouwkundige farce, een curiosum in bouwconstructies. Ook cementrustiek waarbij hoofdzakelijk planten werden nagebootst, was een tijdlang in trek vooral in de beginjaren van 1900. In deze vierdelige rijk geïllustreerde bijdrage laat de auteur de lezer kennis maken met folly’s die tot en met vandaag nog te bezichtigen zijn in het huidige Geraardsbergen.

Architectuur (72) 


Een stad van steen. Het gebruik van natuursteen in het Geraardsbergse bouwpatrimonium

Marleen DE CEUKELAIRE

Deze rijk geïllustreerde bijdrage werpt het licht op de verschillende soorten natuursteen die werden gebruikt en waar die vandaan kwamen, maar onthult voor een stukje ook de ondergrond via de keuze van het verwerkte gesteente.

Architectuur (72) 


As ons ieére mé san skopkiesj achter den Aambaarg ligt…

Jan COPPENS

Deze zegswijze en nog een paar andere komen in deze bijdrage even aan bod.

Dialect (800/87) 


TIJDSBEELD De Karmelietenstraat

Jacques DE RO, Steven DE SCHUITENEER

Geraardsbergen vroeger en nu, aan de hand van tijdsgebonden illustratie/foto en daarbij aansluitende duiding. Achtereenvolgens De Vesten; Het sas van Idegem; Karmelietenstraat; Het Pannenhuis; Vredestraat; De Vrijheid te Ophasselt; Sas van Geraardsbergen; Het Vianeplein te Viane; Wijngaardstraat; Station Zandbergen; De Kaai.

Landschappen. Dorpsgezichten. Stadsgezichten (7.047) 


Het verhaal van de Geraardsbergse OOSTFRONTSTRIJDERS (1941-1945). Deel 3: Epiloog

Marc VAN TRIMPONT

In het brede spectrum van het collaboratielandschap nemen de oostfronters een heel aparte plaats in. Het waren vrijwilligers die, in de jaren 1941-1945, in het kader van de Waffen-SS en, bij uitbreiding, het NSKK en andere geüniformeerde organisaties, samen met of aan de zijde van de Wehrmacht, dit was het Duitse reguliere leger, streden aan het zogeheten oostfront, voornamelijk in de Sovjet-Unie. Op zijn minst een 40-tal Geraardsbergenaars was erbij betrokken. Een op de vier kwam nooit terug: gesneuveld of vermist. Sommigen belandden in Russische krijgsgevangenschap en van één onder hen weten we dat hij jarenlang in één van de talrijke goelags [sovjet-strafkampen] ploeterde waar hij probeerde te overleven en het ook haalde. Het spreekt voor zich dat het wedervaren van deze jonge Geraardsbergenaars onlosmakelijk verstrengeld is met dat van de eenheden tot dewelke ze behoorden. Deze publicatie is opgebouwd in 3 delen. In Deel 1 maakt de lezer kennis met het Vlaams Legioen. Hij maakt de vuurdoop mee van dit korps, wat later gevolgd door de slag bij Krasny-Bor (Leningrad) waar, voor het eerst, Geraardsbergenaars sneuvelden of vermist werden. In Deel 2 ziet men hoe het Vlaams Legioen als dusdanig werd opgedoekt en opgewaardeerd tot een brigade (mei 1943) en later divisie (september 1944), Langemarck genaamd. De lezer volgt dan het verdere verloop van de gebeurtenissen met o.m. de veldslagen bij Zjytomir, Jampol en Narwa. Opnieuw lieten Geraardsbergenaars het leven. En vanzelfsprekend komt hij ook te weten hoe het de Geraardsbergse oostfrontstrijders die de apocalyptische toestanden overleefden, vergaan is. In Deel 3 wordt ingegaan op bepaalde vragen die als vanzelf rijzen in verband met het fenomeen van de oostfrontstrijders. Na een paar flitsen i.v.m. de Duitse militaire aanwezigheid in Geraardsbergen, wordt een beeld opgehangen van de gewapende collaboratiegroepen in België. Vervolgens maakt men nader kennis met de Waffen-SS versus Allgemeine SS. Verder verwerft men enig inzicht over de motivatie voor het engagement van de oostfrontstrijders. Terloops komt ook het Waals Legioen te berde. Tot slot wordt aandacht besteed aan wat zich voordeed eens de oorlog voorbij.

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 


Een onderzoek naar de wetenschappelijke bijdragen van dokter en gynaecoloog Arthur Broeckaert

Dirck SURDIACOURT

Van dokter en gynaecoloog Arthur Broeckaert zijn, naast zijn literair werk, ook wetenschappelijke bijdragen bekend in medische tijdschriften.

Geneeskunde. Hygiëne. Farmacie (61)