Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 216

november - december 2007


Gestorven voor België. Het luchtbombardement van 30 oktober 1918 boven Geraardsbergen

Jacques DE RO

Enkele dagen voor het einde van de krijgsverrichtingen in de 1ste Wereldoorlog, vond boven Geraardsbergen een luchtgevecht plaats tussen Duitsers en Britten. Tijdens deze confrontatie vielen er bommen op de benedenstad. Zeven inwoners van wie 4 kinderen lieten het leven ter plekke. In de dagen die volgden stierven nog 6 mensen aan de opgelopen verwondingen, onder hen 3 kinderen. Deze bijdrage brengt het verhaal van deze tragische gebeurtenis. Over hetzelfde onderwerp, zie ook volgnummer 093.

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 


Zowat 150 jaar geleden las men in… de Gazette van Geerardsbergen. Afl.65

Marc VAN TRIMPONT

Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.

 


Onbekende foto’s over het Geraardsbergse brouwerijverleden. Bijdrage tot de iconografie van brouwerij “De Kat”

Jacques DE RO

In deze rijk geïllustreerde bijdrage wordt de geschiedenis geschetst van de brouwerij “De Kat”, vermoedelijk de oudst gekende brouwerij van Geraardsbergen.

Genotsmiddelenindustrie (663) 


Foto in de kijker

Jacques DE RO

Op deze groepsfoto staan een twaalftal mensen van wie er geen enkele vooralsnog herkend werd. Het zijn echter niet deze mensen die door de auteur in de kijker worden gezet. Zijn aandacht gaat naar de locatie, het Café F. Willekens-Steppe gelegen op de Markt.

Fotografie (77) 


In ’t Giesbaargs

Luc VAN SCHOORS

Rubriek in het Geraardsbergs dialect. Verscheen van 1997 t.e.m. 2001 in elk nummer; nadien in elk paar nummer. Waarom deze rubriek, voorloper van een heus woordenboek, ligt voor de hand. Dialecten zijn in verval geraakt om uiteenlopende redenen. Bedoeling is niet het gebruik van het Giesbaargs te propageren maar wel om het van verdwijning te behoeden. Een merkwaardig fragment uit deze bijdragen is de “Internationale” in het Giesbaargs. “w”-woordjes; scheldwoorden; beroep en gereedschap; fauna en flora; spijs en drank.

Dialect (800/87) 


Geraardsbergenaars in het Koreaanse oorlogsgeweld (1950-1955)

Marc VAN TRIMPONT

Sinds het einde van de 2de Wereldoorlog werden en worden Belgische militairen ingezet voor wat genoemd wordt peacekeeping-opdrachten. Een eerste optreden en wel met directe en actieve betrokkenheid in de gevechtsoperaties, had plaats tijdens de oorlog in Korea. In deze bijdrage worden de 15 Geraardsbergenaars gesitueerd die in het Belgisch Koreabataljon hebben gediend.

Defensie. Krijgsgeschiedenis. Wereldoorlogen (355) 


Zantjen en andere z-woorden

Jan COPPENS

Dialect (800/87)