Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 247

januari - februari 2013


Parels bij een prille industrialisatie. Deel 4: lucifers, drank en voedingswaren

Jacques DE RO, Rik VAN DAMME

De prille industrialisatie brengt grondige veranderingen mede in het stramien van de samenleving. Daarmee gepaard gaande ontstond er een nieuwe modetrend, namelijk het gebruik van een visitekaart avant la lettre onder de vorm van versierde porseleinkaarten. De auteurs reiken een heuse serie van 42 dergelijke kaarten aan, gebundeld in 10 onderwerpen en voorzien van commentaar ter verduidelijking.

Industrieën en ambachten (algemeen) (66/68) 


Een lollepot uit Geraardsbergen

Luk BEECKMANS

Deze lollepot kwam vermoedelijk in de jaren 1980 aan de oppervlakte bij de opgravingen in de tuin van het Volkshuis op de Markt.

Archeologie (902) 


Een Daensistische kern in Geraardsbergen? (1893-1900)

Dirck SURDIACOURT

In 1893 werd in Aalst de Christene Volkspartij opgericht, later ook de partij van Daens of de Daensisten genoemd. Onder de ondertekenaars van het partijprogramma zien we de naam van Paul Guillemin van de conservatieve katholieke bourgeoisie en gewezen voorzitter van de Katholieke Wermanskring. De vraag rijst wat deze man bezielde om toe te treden tot een partij voor boeren en fabrieksarbeiders. In 1899 verlaat hij deze partij die in Geraardsbergen op dat moment een te verwaarlozen aanhang kent.

Politieke partijen en bewegingen (329) 


Kind van de rekening

Marc VAN TRIMPONT

In mei 1944 werd de Geraardsbergse pianolerares Isabelle Fischlowitz opgepakt door de Duitsers. Voordien al, in september 1942 ondergingen ook Roza Coster, weduwe Jacoby, en haar twee dochters hetzelfde lot. Alle vier werden ze na hun arrestatie even opgesloten in het “SS-Sammellager Mecheln” alvorens op transport te worden gezet naar de ultieme “Endlösung” in Auschwitz. Deze vrij uitvoerige bijdrage kwam tot stand mede dank zij de samenwerking met David M. Fislow uit Washington, een dichte verwant van Isabelle.[6]

 


Biografisch repertorium van burgemeesters en schepenen van Geraardsbergen (1830-2012)

Freddy DE CHOU

In volgende bijdragen, een biografisch overzicht van de verschillende ‘dienstverleners’ in de periode 1800-2000, als daar zijn medische zorgverleners, burgemeesters en schepenen, gemeentesecretarissen, pastoors en onderpastoors, notarissen, e.d.

Lokaal, regionaal en centraal bestuur (352-354)