Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 248

maart - april 2013


Voorouderreeks, beknopt curriculum of familieschets…, op. cit., Afl. 21, Victor Constantin Ghislain en August François Ghislain VAN SANTEN

Marc VAN TRIMPONT

Afl. 21: Victor Constantin Ghislain en August François Ghislain VAN SANTEN Voorouderreeks. Victor Constantin (1853-1903?) was van 1880 tot 1892 vrederechter van het kanton Geraardsbergen. Zijn vader, Auguste-François (1809-1880) is de gewezen burgemeester van deze stad.

Genealogie (929.5) 


Parels bij een prille industrialisatie. Deel 5: hotelwezen, boekdrukkunst, vrije beroepen en onderwijs

Jacques DE RO, Rik VAN DAMME

De prille industrialisatie brengt grondige veranderingen mede in het stramien van de samenleving. Daarmee gepaard gaande ontstond er een nieuwe modetrend, namelijk het gebruik van een visitekaart avant la lettre onder de vorm van versierde porseleinkaarten. De auteurs reiken een heuse serie van 42 dergelijke kaarten aan, gebundeld in 10 onderwerpen en voorzien van commentaar ter verduidelijking.

Industrieën en ambachten (algemeen) (66/68) 


Communistisch volkscabaret ‘Vermaak na Arbeid’, onder leiding van Marcel Meyskens

Dirck SURDIACOURT

Gegroeid uit de euforie die samenging met het einde van de 2de Wereldoorlog, ontstond onder impuls van Marcel Meyskens, houder van het communistisch partijlokaal en uit puur amusement ‘Vermaak na Arbeid’, een cabaretgroepje zonder pretentie maar met revues van eigen bodem voor de Geraardsbergse arbeiders.

Toneel. Theater (792) 


Biografisch repertorium van de stadssecretarissen van Geraardsbergen 1830-2012

Freddy DE CHOU

In volgende bijdragen, een biografisch overzicht van de verschillende ‘dienstverleners’ in de periode 1800-2000, als daar zijn medische zorgverleners, burgemeesters en schepenen, gemeentesecretarissen, pastoors en onderpastoors, notarissen, e.d.

Lokaal, regionaal en centraal bestuur (352-354) 


In het spoor van de eerste Geraardsbergse lucifersfabrikant Egidius Coppens (1815-1866)

Jacques DE RO

Twaalf jaar nadat door Guillaume Mertens de eerste lucifersfabricage in Geraardsbergen tot stand kwam, voelde ook Egidius Coppens zich aangesproken en begon in de Gaffelstraat met het productie van lucifers in wat door sommigen werd bestempeld als een “vreeswekkend instituut”.

Ontplofbare stoffen (662)