Jean MARQUEBREUCK
Deze bijdrage gaat over de opvoering in Geraardsbergen van de Rubenscantate van Peter Benoit in augustus 1928.
Muziek (78)
Marc VAN TRIMPONT
Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.
Hedendaagse geschiedenis (94.035/036)
Jacques DE RO
Gent werd vaak omschreven als het Manchester van het Vasteland omwille van de fel ontwikkelde textielnijverheid in deze stad. Hoewel deze bedrijfstak ook in Geraardsbergen sterk aanwezig was op het einde van het ancien régime (niet minder dan 20% van de actieve bevolking verdiende toen zijn brood in deze sector) ging elke mechanisering die de textiel doormaakte in de 19de eeuw helemaal aan de stad voorbij, dit in tegenstelling tot Gent. In deze bijdrage vindt de lezer de historiek door de eeuwen heen van verschillende facetten van de kledingsector in Geraardsbergen. Na een beknopte geschiedenis van de Geraardsbergse textielnijverheid tot de Franse tijd, schenkt de auteur o.m. aandacht aan de textielcrisis 1845-1850 om vervolgens een historisch overzicht te brengen van de textielbedrijven in Geraardbergen; meer bepaald komen hierbij aan bod de blekerijen, blauwververijen en kalanders, stoffendrukkerijen, hoedenmakerijen, garentwijderijen, en last but not least de spinnerijen en weverijen vanaf de Franse tijd en met ruime aandacht voor de nog fris in het geheugen gebleven weverij Flamant, een belangrijke kmo die in 1910 aan achttien bedienden en honderd tweeëndertig arbeiders werk verschafte.
Textiel (677)
Luc VAN SCHOORS
Rubriek in het Geraardsbergs dialect. Verscheen van 1997 t.e.m. 2001 in elk nummer; nadien in elk paar nummer. Waarom deze rubriek, voorloper van een heus woordenboek, ligt voor de hand. Dialecten zijn in verval geraakt om uiteenlopende redenen. Bedoeling is niet het gebruik van het Giesbaargs te propageren maar wel om het van verdwijning te behoeden. Een merkwaardig fragment uit deze bijdragen is de “Internationale” in het Giesbaargs. “w”-woordjes; scheldwoorden; beroep en gereedschap; fauna en flora; spijs en drank.
Dialect (800/87)
Gaston IMBO
Van Cornelis, schepen van Ninove (°1670) en oorlogswoekeraar, over zijn broer Josse (1676-1749) en diens zonen Adrien-Ange (1758-1837) en Jan (†1777), Edouard “le magnifique” (1758-1837), revolutionair, slavenhandelaar, democraat (?) en patriot. De sociale opgang van de Walkiersen begon in de tweede helft van de 17e eeuw toen enkele leden van die stam, kleine eigenaars, hoteliers-brouwers en graankooplieden, zich politiek zeer bedrijvig begonnen te tonen. Joos Walckiers kwam zich na zijn huwelijk in Geraardsbergen vestigen (1695). In deze bijdrage een beknopte stamboom, te beginnen met Cornelis Walckiers.
Biografie. Prosopografie. (929)