Jacques DE RO
Dat er binnen de stadsmuren van het oude Geraardsbergen een aantal prachtige stenen gebouwen waren opgetrokken, bewijst ontegensprekelijk de bekende gravure anno 1648 Gerardimontium vulgo Gheertsberghe van Joan Blaeu. De vernielzucht en de talrijke plunderingen van doortrekkende vreemde legers in de 17e en 18e eeuw, richtten aan het gebouwenpatrimonium enorm veel schade aan. Maar ook de statige 19e-eeuwse herenhuizen zijn vaak niet opgewassen gebleken tegen afbraakwoede. Gelukkig blijken de stadsrekeningen een waardevolle bron voor huizenonderzoek te zijn. In deze bijdrage geeft de auteur een momentopname van huisnamen anno 1731.
Openbaar en maatschappelijk leven. Feesten. Volksfiguren (394)
Filip VAN TRIMPONT
Deze bijdrage, in twee afleveringen, gaat over de restauratie van het zogeheten Huis der Lombarden. Dit statige patriciërshuis waar in 1815 generaals van de geallieerde legers tegen Napoleon elkaar ontmoetten en waar generaal Rowland Hill, de bevelhebber over het 2de Korps zijn hoofdkwartier had en er overnachtte net als even later Lodewijk XVIII. De auteur, zoon van de huidige eigenaar, brengt het volledige draaiboek van de eigenlijke restauratie. Dit pand en de grondvesten ervan hebben een lange geschiedenis achter de rug. Het huidige gebouw is laat-18de eeuws en is gebouwd in classicistische stijl. Historische achtergronden evenals de bouwhistoriek op basis van (recentere) kadastrale bronnen, zijn mede door Jacques De Ro en Jan Coppens aangevoerd. I. v.m. de Lombarden, zie ook volgnummer 056.
Architectuur (72)
Marc VAN TRIMPONT
Fragmenten uit de Geraardsbergse lokale pers anno 1846-1847, hoofdzakelijk uit De Volksverdediger, daarnaast ook uit de Gazette van Geerardsbergen en De Denderbode. Van 1997 t.e.m. 2006 verschenen 59 afleveringen in ons tijdschrift, dit is, op het nummer 203 na, één aflevering in elk nummer.
Hedendaagse geschiedenis (94.035/036)
Jacques DE RO
Geraardsbergen beleefde in de tweede helft van de 19e eeuw een werkelijke boom van kleine en middelgrote bedrijven die op de nog beschikbare stadsgronden intra muros werden opgericht. In deze bijdrage brengt de auteur het verhaal van de mislukte poging (1905/1906) vanwege Arthur vanden Bossche en Gustave Broeckaert om in de Adamstraat een luciferfabriekje op te richten.
Ontplofbare stoffen (662)
Marc VAN TRIMPONT
In deze bijdrage toont de auteur aan dat, in tegenstelling tot wat steeds werd beweerd, het middeleeuwse Geraardsbergse stadhuis niet vier hoektorentjes plus een middentorentje had maar wel, zoals blijkt uit de illustratie, vier zware burchtmatige hoektorens die tot in de funderingen reikten, en geen middentoren(tje).
Openbare gebouwen. Handels- en bedrijfspanden (725)
Gaston IMBO
Guillaume Mertens (1804-1877) is de kleinzoon van de in Geraardsbergen geboren doch naar Galmaarden uitgeweken Baltazar Mertens (1737-1801). Guillaumes broer, eveneens Balthazar geheten, richtte in 1835 in Lessen de eerste Belgische lucifersfabriek op.
Ontplofbare stoffen (662)
Joke DELRUE
Naar aanleiding van de herinrichting van het Geraardsbergse marktplein werd door het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium (I.A.P.) geadviseerd om archeologisch onderzoek te laten uitvoeren. Dit werk, waaronder de aanleg van een nieuwe riolering, zou immers verregaande grondverstoringen tot gevolg (kunnen) hebben. Het Geraardsbergse stadsbestuur reageerde positief en stelde een archeoloog aan om het werk op te volgen. Dit artikel is van de hand van de daartoe aangestelde archeologe en brengt verslag uit over het werk. Ondanks de aankondiging “Wordt vervolgd”, bleef het echter bij deze eenmalige bijdrage.
Archeologie (902)
Jan COPPENS
Wie belangstelling voelt voor al wat te maken heeft met dialect, kan terecht op diverse Vlaamse en Nederlandse websites. Het is zelfs mogelijk boeken over dialectologie te downloaden op de webstek van de DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren-taal-dialectologie). In deze bijdrage vindt de lezer antwoord op diverse vragen over dialect of dialectologie. Ook sommige misvattingen over het dialect worden rechtgezet.
Dialect (800/87)