Gerardimontium vulgo GheertsbergheGerardimontium
Geraardsbergse vereniging voor lokale geschiedenis

PDF

Gerardimontium 258

november - december 2014


J.L. Eyckermans (1832-1889), van deserteur tot gerespecteerd fotograaf

Peter EYCKERMAN

Deze bijdrage sluit aan bij het door Jacques De Ro in Monumenten van Papier en Karton gebrachte verhaal[20] over het toch wat avontuurlijke leven van deze man die een deel van zijn levensjaren actief was als fotograaf in Geraardsbergen.

Fotografie (77) 


Geraardsbergse sigarenmakers trekken massaal naar “Het verwyderde Amerika”

Dirck SURDIACOURT

Eind 19de maar vooral begin 20ste eeuw tot de Eerste Wereldoorlog, kent Geraardsbergen een opvallend grote arbeidsmigratie naar Amerika. Honderden sigarenmakers trekken naar Boston en omgeving in de hoop daar ‘grof geld’ te verdienen in de sigarennijverheid. Maar waarom deze massale uitwijking? In deze bijdrage een eerste onderzoeksresultaat.

Genotsmiddelenindustrie (663) 


Congocrisis 1960: paracommando Jozef Roman vertelt…

Rik VAN DAMME

Na de onafhankelijkheid op 30 juni 1960 van Belgisch-Congo werden meer dan eens Belgische militairen ingezet voor humanitaire opdrachten n.a.v. van ongeregeldheden in de jonge Congolese republiek, bijvoorbeeld in 1960 op meerdere plaatsen, in 1964 in Kisangani en omgeving. In deze bijdrage volgen we één van hen, de Geraardsbergse paracommando Jozef Roman (°1938). Zijn verhaal gaat niet alleen over de in 1960 met succes volbrachte militaire interventie in Kablo, Kongolo en Nyunzu, maar brengt ook wat eraan vooraf ging, zijn jeugdjaren als opgroeiende knaap in een kleurrijke volksbuurt en later, zijn militaire opleiding.

Emigratie. Kolonisatie (325) 


De gehangene van Schendelbeke. Een negentiende-eeuws geromantiseerd verhaal over de verwoesting van het kasteel in 1453

Freddy DE CHOU

Naar werd verteld, zou het ontstaan van de Geraardsbergse krakelingenworp moeten worden gezocht in de belegering van de stad in 1381 door Walter van Edingen. Toen zouden de uitgehongerde Geraardsbergenaars wat ze restte aan brood en haring over de stadsmuren hebben gegooid wat de belegeraars dermate aangreep dat ze gewoon weggingen. Maar dit is niets anders dan een op een historisch gegeven, de belegering van de stad in 1381, berustend fabeltje. Welnu, dit geldt evenzeer voor de sage van de gehangene van Schendelbeke, een verhaal dat geplaatst werd tegen de achtergrond van de verwoesting van het kasteel van Schendelbeke in 1453 en dat door de auteur van deze bijdrage integraal wordt gepubliceerd.

Middeleeuwse geschiedenis (94.033)